Американското правителство възнамерява да отпусне милиарди долари, за да стимулира производството на чипове в страната, предаде ДПА. Президентът Джо Байдън обяви в сряда, че правителството му възнамерява да предостави на американския технологичен гигант "Интел" (Intel) пряко финансиране в размер до 8,5 млрд. долара, както и 11 млрд. долара под формата на заеми, които ще бъдат инвестирани в заводи за компютърни чипове в четири американски щата.

Целта на финансовата инжекция е да се подпомогне увеличаването на дела на САЩ в световното производство на най-съвременни чипове до 20% до края на десетилетието.

Средствата са част от 39 милиарда долара, които американското правителство е предвидило за развитие на производството на полупроводници съгласно Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act). Намерението е законът да помогне за привличане в САЩ на производителите на чипове, като повече от 600 компании вече са заявили интерес към финансирането по него.

Финансирането, което е предвидено да продължи три години, ще бъде отпуснато за разработването на системи тип Secure Enclave. Това е специална защитена подсистема, интегрирана в едночипови системи (SoC) на "Епъл" (Apple). Тя е изолирана от основния процесор, за да осигури допълнителен слой на сигурност и е проектирана да пази защитени чувствителните потребителски данни, съобщи Блумбърг в началото на месеца.

Байдън оповести намеренията си по време на посещение в производствената база на "Интел" в град Чандлър, щата Аризона. Той се обърна към изпълнителния директор на компанията Пат Гелсинджър с думите: "Ти връщаш бъдещето на Америка, човече!".

Понастоящем най-съвременните чипове за смартфони се произвеждат главно в Тайван от производителя Ти Ес Ем Си (TSMC), отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Западът обаче се опасява, че политическото напрежение с Китай може да прекъсне доставките на полупроводници, което ще би имало опустошителни последици за икономиката.

Покрай посещението на Байдън в техен завод Intel анонсира плановете си за 100 милиарда долара инвестиции в четири американски щата, за да построи нови и разшири вече съществуващи свои фабрики.

В центъра на петгодишния план за разходи на Intel е превръщането на празни терени близо до Кълъмбъс, Охайо, в това, което директорът Пат Гелсинджър описа като "най-големия обект за производство на чипове за изкуствен интелект в света", който да започне производство още през 2027 г., предаде Ройтерс.

Планът на американския производител също ще включва обновяване на обекти в Ню Мексико и Орегон, както и разширяване на операциите в Аризона, където и тайванската компания TSMC също изгражда огромна фабрика за чипове.

Главният изпълнителен директор на Intel каза още, че около 30 на сто от планираните инвестиции за 100 милиарда долара ще бъдат изразходвани за строителство. Останалите ще отидат за закупуване на оборудване за производство на чипове.

Новите производствени мощности в Охайо трябва да заработят до 2027 г. или 2028 г., въпреки че Гелсинджър предупреди за възможни забавяния, ако пазарът на чипове тръгне надолу.