Изследователски и развоен център за Европа откри в София компанията Nidec, една от най-големите в автомобилния сектор в Япония. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 млн. долара, а до края на 2023 г. се предвижда да бъдат наети 100 инженери.

Nidec е водещ производител на електронни устройства за автомобили с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на изследователския център, който се намира в Sofia Airport Center, компанията за първи път влиза на българския пазар.

Президентът Румен Радев, който присъства на откриването, изтъкна, че с помощта на японската компания, автомобилният сектор излиза на нова орбита - не само да проектира електродвигатели и компоненти за колите, но и с развитието на софтуер за управлението на сложните процеси в съвременните автомобили.

Страната ни е с традиции и големи успехи в електрониката и електротехниката, а в последните години и в автомобилния сектор, каза още Радев. Автомобилният сектор е показател колко бързо може да разгръща своя потенциал нашата държава, каза още президентът и отбеляза, че само преди десетилетие мнозина не вярваха, че може да съществува такъв сектор на икономиката в България.

Румен Радев подчерта, че днес автомобилният сектор продължава да се развива бурно и дава над 12 процента от БВП на страната ни. 

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България", каза, че в момента повече от 10 процента от 75 000 души, заети в автомобилната индустрия у нас, работят в японски компании и това са едни от най-високотехнологичните компании в сектора. Той нарече стъпването на пазара в България на Nidec, която е най-високотехнологичната японска компания към момента у нас, апогей във взаимоотношенията между автомобилната индустрия в страната ни и японските компании.

На откриването на изследователския център дойде и президентът на Nidec Такаши Фурунаши.