Японските власти ще подготвят искане за екстрадиция на двамата мъже, които бяха арестувани в САЩ по обвинение, че са помогнали на бившия шеф на автомобилния алианс Рено-Нисан-Мицубиши (Renault - Nissan - Mitsubishi) Карлос Гон да избяга от Япония, предаде ТАСС.

Подготвяме се да изпратим искане за екстрадиция, заяви представител на токийската прокуратура, цитиран от агенция Киодо.

Ройтерс съобщи по-рано, че задържаните са Майкъл Тейлър и синът му Питър. Майкъл Тейлър е служил в американската армия, в специално подразделение, известно като "зелените барети". Очаква се двамата да бъдат изправени пред съда в Масачузетс по видеовръзка. Между САЩ и Япония има споразумение за екстрадиция.

На 30 януари прокуратурата в Токио издаде заповед за задържане на Майкъл Тейлър и неговия помощник Джордж Зайек.

Как американците помогнали на Гон

След края на военната си служба Тейлър създал фирма, работеща в сферата на сигурността. Карлос Гон се срещнал с мъжете в токийски хотел, след като избягал от домашния си арест. След това той е бил прекаран през международно летище в кутия за музикални инструменти, която не е била проверена, и качен на частен самолет, излетял за Турция. Там бизнесменът се прехвърлил на друг частен самолет, който го откарал в Ливан, където се намира до момента.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, беше арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2018 г. по обвинения във финансови нарушения. През април миналата година беше преместен от затвора под домашен арест след внасяне на гаранция от близо 9 милиона долара.