Венецуела ще разработи национална 4Джи технологична система с помощта на китайската компания Хуавей (Huawei), срещу която САЩ въведоха санкции, заяви президентът Никола Мадуро, цитиран от ДПА и БТА.

Целта е да се подобрят интернет и мобилните телефонни връзки, каза днес Мадуро в ефира на Телесур.

"Наредих да инвестираме заедно с нашите китайски братя и технологията на Хуавей ... и на всички руски компании, за да увеличим капацитета на телекомуникациите и да направим 4Джи системата на национално равнище реалност във Венецуела, казва Мадуро в комюнике, качено в Туитър от президентството.

"Хуавей ще остане във Венецуела", подчерта Мадуро. Той определи китайската група като "най-напредналата технологична и комуникационна компания в целия свят" и разкритикува американските действия срещу нея, наричайки ги "огромна агресия".

САЩ включиха миналата седмица Хуавей в черен списък на компании, чиито бизнес отношения с американски партньори са строго контролирани.

Американският президент Доналд Тръмп оправдава стъпките си с опасения за сигурността на технологиите от Китай. Мнозина експерти възприемат санкциите в контекста на продължаващия търговски конфликт между Вашингтон и Пекин. Китай е ключов съюзник на Мадуро, който пък изпада във все по-голяма изолация, тъй като САЩ и десетки други страни са признали лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, отбелязва ДПА.