Министерството на търговията на САЩ удължи с 90 дни лиценза, който позволява на американски компании да доставят на китайския концерн Хуауей (Huawei) продукция, която не засяга националните интереси, предаде ТАСС.

Министерството отбелязва, че е възможно след 13 август да няма по-нататъшно удължаване на лицензионния режим и препоръчва на компаниите да представят оценка на евентуалните щети, които могат да настъпят, ако Huawei не получи нов временен лиценз. Ведомството също така призовава американските компании и потребители да се откажат от продуктите на Huawei и да изберат тяхна алтернатива.

През май миналата година президентът Доналд Тръмп подписа указ за въвеждане на извънредно положение с цел защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи. На 17 май 2019 г. корпорацията Huawei бе включена в съответния черен списък, но на 20 май с.г. получи временен лиценз за 90 дни, който й позволи да обслужва мрежите и да обновява софтуера за мобилните си устройства. В последствие този лиценз бе многократно удължаван.

Същевременно администрацията на Тръмп предприе днес стъпки да блокира доставките на чипове на световни производители за Huawei - ход, който може да засили напрежението между Вашингтон и Пекин, информира Ройтерс.

Министерството на търговията съобщи, че изменя някои правила, за да "се прицели стратегически към покупките на чипове от Huawei, които са пряк продукт на определен американски софтуер и технологии".

Регулаторните промени са удар за Huawei, който е вторият най-голям производител на смартфони в света, както и за тайванската Ти Ем Ес Си (TMSC) - водещ производител на чипове за Huawei, както и за американските Епъл (Apple) и Куалком (Qualcomm).

Huawei има нужда от чиповете за смартфоните и телекомуникационното си оборудване. Концернът се оказа в центъра на битката за световна технологична доминация между САЩ и Китай, припомня Ройтерс.

Китайското правителство може да наложи ограничения спрямо Куалком, Циско (Cisco) и Епъл, ако Вашингтон продължи да блокира достъпа на Huawei до ключови технологии. Това написа днес в Туитър главният редактор на китайското издание "Глоубъл таймс" Ху Сицзин, допълва ТАСС.

Възможно е също така Пекин да спре да купува самолети Боинг (Boeing), допълва Ху.