САЩ разглеждат варианти за финансова подкрепа на европейски конкуренти на китайския технологичен гигант Хуауей (Huawei), който според Вашингтон става опасен заради доминацията в световната надпревара сред разработчиците на пето поколение мобилни мрежи 5Джи (5G), съобщи в. "Файненшъл таймс".

Според информация на изданието чиновници от американското правителство са предложили да отпускат кредити на компании като Нокиа (Nokia) и Ериксон (Ericsson), за да се конкурират с Хуауей.

Отстъпихме превъзходството си в производството на телекомуникационно оборудване преди десетилетия и сега разбираме, че вероятно е било най-доброто решение що се отнася до националната сигурност. Практически всяко министерство и ведомство точно сега отчаяно търси начини да се върне в играта. Ако не го направим, Хуауей скоро може да стане единствен избор за всички, които искат да имат 5Джи мрежи, посочва пред изданието неназован високопоставен източник от правителството на САЩ.

Корпорацията Хуауей е основана през 1987 година. Тя произвежда телекомуникационно оборудване, както и потребителски устройства като смартфони. Продуктите и услугите й са достъпни в над 170 държави. Китайската корпорация се оказа под заплаха от икономическите санкции в световен мащаб, след като САЩ и Австралия я обвиниха в технически шпионаж и събиране на секретни данни чрез оборудването си, което се ползва в много страни по света, припомня ТАСС.