Изправен пред нестихващите критики на администрацията на Доналд Тръмп, китайският гигант Huawei Technologies се е обърнал към високопоставени личности във Вашингтон в опит да преобърне негативния начин, по който се възприема компанията там, пише Wall Street Journal.

Сред онези, с които се е свързала, е Аби Лоуъл, адвокат, който е представлявал Джаред Къшнър, зета на президента Тръмп, както и бившия изпълнителен директор на Washington Post и бивш управляващ директор на The Wall Street Journal Маркъс Браучли.

Huawei се е свързала с поне шестима души, в търсене на помощ, докато компанията се опитва да се справи с предизвикателствата, наложени ѝ от американското правителство, и се опитва да промени начина, по който е отразявана в медиите, твърдят източници, запознати с въпроса. Някои от хората, с които се е свързала Huawei, са се срещнали с представители на китайската телекомуникационно компания в офисите ѝ в Ню Йорк по-рано този месец, за да обсъдят стратегията на компанията, допълват източниците.

Други, които са говорили с Huawei, са споделили пред Wall Street Journal, че са обсъдили правните и регулаторните пречки в САЩ и как гигантът може да ги преодолее. Huawei обмисля възможността да наеме такива съветници, посочва един от запознатите източници.

Браучли признава, че се е срещнал с представители на Huawei, но твърди, че не е действал като платен консултант и няма намерение да го направи. Браучли е управляващ партньор в North Base Media, компания за рисков капитал, фокусирана върху медиите.

Лаудуел, от своя страна, не е отговорил на запитванията за коментар. Лаудуел, който е партньор в правната кантора Winston & Strawn, е представлявал редица официални лица, включително бившия кандидат на демократите за вицепрезидент Джон Едуардс.

"Подобно на повечето водещи компании, понякога Huawei разчита на експерти от индустрията, на консултантски фирми и консултативни бордове в нашия бизнес, за да се уверим, че оперираме по възможно най-ефективния начин", обяви говорител на Huawei в изявление. Компанията "в момента няма договори със съветници в трети страни извън нашите обичайни консултанти".

Huawei се бори все по-ожесточено срещу САЩ, докато се опитва да отговори на усилията на Вашингтон да я изключи от изграждането на 5G мрежите по света.