Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, изпрати въпроси към институциите във връзка с работата на рафинерията, предаде БТА, като е позова на думи на председателя на комисията Андрей Михайлов от ПГ на "Има такъв народ", казани по време на заседанието.

Въпроси към КЗК

Към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са изпратени въпроси, свързани с производствата, които е образувала във връзка със злоупотреби в сектора, както и за злоупотреби с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поискано е в пълнота определение на КЗК, както и докладите от производствата на Комисията. Михайлов отбеляза, че изисква повече информация от тази, която в момента е достъпна. КЗК има данни за доставните цени в "Лукойл Нефтохим Бургас" и количествата суров петрол, които рафинерията получава, допълни той.

Въпроси към Митниците

От Агенция "Митници", наред с обичайните и достъпни материали, са поискани и докладите от извършените проверки на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поискана е и информация за извършените ревизии. Изискана е информация по отношение на материалната отчетност на рафинерията (на практика целия документооборот - б.р.) - данни за свободното обръщение на суровини и материали, справка за осъществения износ, информация за бракуваните продукти, както и за броя на танкерите и обемите на суров петрол, който се преработва в рафинерията в Бургас. 

Какво пише в секретния доклад на ДАНС

Андрей Михайлов препоръча на всички членове на временната комисия да се запознаят със секретния доклад от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в който се съдържа информация за доставните цени и количества петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас". Според шефа на комисията, прочитайки този доклад, членовете ще се ориентират какво се случва в рафинерията.

Александър Йорданов от ПГ на "ГЕРБ-СДС" не пожела да коментира детайли от доклада, само отбеляза, че в него има интересни анализи за реализираната готова продукция.

По този повод временната комисия реши да изслуша председателя на ДАНС на закрито заседание.

Въпроси към представителя на държавата и за златната акция

Мартин Димитров от ПГ на "Демократична България" призова във въпросите към институциите да се даде срок за отговорите, за да не се бавят и протакат. Освен това той предложи веднага след изслушването на председателя на ДАНС да бъде поканен и представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" Красимир Първанов.

Председателят на временната комисия Андрей Михайлов отговори, че всички въпроси са отправени с изискване да бъдат получени отговорите в 7-дневен срок. Председателят на държавата в рафинерията ще бъде поканен за изслушване на някое от следващите заседания на комисията.

Петър Кънев от ПГ на "БСП за България" отбеляза, че трябва да се изиска отговор на въпроса какви са правата на "златната акция" в "Лукойл Нефтохим Бургас". Андрей Михайлов отговори, че и за този въпрос ще бъде поискана нужната информация.