Американското правителство обяви извънредно положение заради кибератака по най-големия тръбопровод за пренос на гориво в страната - "Колониъл", съобщава Би Би Си, цитирана от БНР. По него на ден се транспортират около два и половина милиона барела горива - основно дизел, бензин и керосин - от Тексас до Източното крайбрежие и той обслужва около 50 милиона потребители.

Работата на съоръженията е почти напълно спряна в резултат на атаката, която е кодирала 100 GB данни от компютърните им системи с цел искане на откуп. Не се съобщава каква е сумата. 

Според информирани източници нападението е извършено от руска кибербанда, наречена DarkSide ("Тъмната страна"), която е заплашила да пусне криптираните данни в интернет, ако не получи откупа. За групата има оскъдна информация, но по данни на телевизия Ен Би Си тя се е появила неотдавна, но съдейки по схемата на действието й е съставена от опитни хакери. 

Експерти смятат, че цената на горивата в Съединените щати може да се повиши с 2-3% през днешния ден, но ситуацията може да се влоши, ако проблемът продължи по-дълго.

Наложеното от властите извънредно положение позволява транспортирането на горивото с помощта на танкери, но те далеч не могат да покрият капацитета на тръбопровода, посочва Би Би Си.