Цените на петрола се повишиха, подхранвани от опасенията за снабдяването в САЩ след кибератаката, която принуди Колониъл пайплайн (Colonial Pipeline), най-големия доставчик на горива отвъд океана, да затвори огромната си мрежа от тръбопроводи, предаде Франс прес.

Към 12:05 часа по Гринуич (14:05 часа българско време) барел от сорта Брент от Северно море с доставка през юли струваше 69,02 долара в Лондон, което е увеличение с 1,08 процента спрямо котировките при закриването на търговията в петък.

В Ню Йорк барел от американския лек суров петрол с доставка през юни поскъпна с 1,05 процента до 65,58 долара.

Цените на петрола се поддържат от кибератаката срещу Колониъл пайплайн, както и от перспективите за подобряване на световното търсене, каза Ипек Озкардеская, анализатор в Суискуот банк (Swissquote Bank), цитиран от БТА.

Припомняме, че Колониъл пайплайн беше принуден да спре всичките си операции в петък, след като стана жертва на кибератака.

Работата на съоръженията бе почти напълно спряна в резултат на атаката, която е кодирала 100 GB данни от компютърните им системи с цел искане на откуп. Не се съобщава каква е сумата.

Както Dir.bg писа според информирани източници нападението е извършено от руска кибербанда, наречена DarkSide ("Тъмната страна"), която е заплашила да пусне криптираните данни в интернет, ако не получи откупа. За групата има оскъдна информация, но по данни на телевизия Ен Би Си тя се е появила неотдавна, но съдейки по схемата на действието й е съставена от опитни хакери. 

"Колониъл пайплайн"

Компанията е смятана за един от най-големите оператори на петролопроводи в САЩ транспортира бензин и дизелово гориво по тръбопроводи с обща дължина на 8800 км в страната. Базираната в Джорджия компания пренася бензин и друго гориво от Тексас до Североизтока. Фирмата доставя приблизително 45 процента от горивото, използвано по Източния бряг.