Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков призова настоящия състав на независимата по закон Комисия за защита на конкуренцията да не взема решение за придобиването на "Булсатком" от United Group. Изявлението на Петков беше направено часове след публикация в онлайн изданието "Медиапул", според която днес регулаторът ще одобри сделката.

Призивът идва и седмица след станалата публично достояние среща между него и бизнесмена Спас Русев, който стои зад "Булсатком".

След думите на Петков United Group излезе с позиция:

"Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса "Булсатком". По-рано днес г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган.

Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казуса "Булсатком" продължава и решението все още не е прието и публикувано.

Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор.

Това поведение нарушава българското законодателство и законодателството на ЕС.

В ЕС Европейската комисия винаги се е противопоставяла на всякакво политическо влияние при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че КЗК ще следва същия подход. Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната способност да се противопоставят на явната намеса на политически лидери."

Възможно ли е днешното изказване на Кирил Петков да има пряка връзка със срещата му със Спас Русев в столичен хотел - темата ще бъде проследена и утре.