Обявеното намерение от собственика на United Group за придобиване на Булсатком официално потвърждава, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group. Това обявяват от А1 в съобщение до медиите, което напомня, че компанията е предупредила за рисковете още в края на миналата година.

"Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп", алармират от А1.

Според компанията потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание.

"Изумени сме от начина, по който Виваком прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, United Group публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на United Group e зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер", смятат от А1.

Компанията предупреждава, че "нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция". Според А1, ако обявената сделка бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция.

"Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция", заявяват от А1.

Компания ще обжалва и ще продължи да сезира за случващото се компетентните български и европейски институции.

За да може всеки сам да проследи основните операции по опитите за придобиване на Булсатком и да прецени как тя ще се отрази на развитието на пазара, цените, иновациите и на него самия като потребител, от А1 представят информацията в инфографика:

Графика: А1