Прокуратурата в Турция повдигна обвинения срещу седем души във връзка с бягството на бившия шеф на "Нисан" (Nissan) Карлос Госн от Япония през декември.

Четирима пилоти, две стюардеси и изпълнителен директор на авиокомпания са обвинени, че са му помогнали да избяга в Ливан през Истанбул, съобщи Би Би Си (BBC).

Пилотите и директорът са обвинени в "контрабанда на мигранти", а стюардесите - за това, че не са съобщили за престъплението.

Карлос Гон избяга от Япония след твърдения за финансови нарушения, които той отрича.

Бившият милионер, бивш титан от световната автомобилна индустрия, беше арестуван през ноември 2018 г. и прекара месеци в затвора и под домашен арест, отбелязва Би Би Си.

Той беше наблюдаван 24 часа на ден и достъпът му до интернет беше ограничен. Но на 29 декември той избяга в Бейрут.

Турската полиция задържа заподозрените на 2 януари. Правителствен служител заяви, че Турция не е била уведомена за пристигането на Карлос Гон, нито за напускането му от страната.

Турската авиокомпания MNG Jet заяви, че два от нейните самолети са били използвани незаконно и е подала жалба за инцидента.

Подробности за сензационното бягство на Карлос Гон така и не станаха известни. Бизнесменът настоява, че не е бил безпристрастно изслушан в Япония.

Той нарече правосъдната система на Япония "нагласена" и каза, че е "заложник" в страната, където е оставен да избира между това да умре там или да избяга.