Токийската прокуратура започна обиски в резиденцията на бившия президент на френско-японския автомобилен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон в японската столица. Започнало е разследване на бягството на Гон, информира агенция Киодо.

Японските правоохранителни органи разследват бягството на Гон от Япония и се опитват да изяснят кой му е помогнал да напусне нелегално страната. Засега има основания да се предполага, че на Гон са му помогнали няколко души и те са издирвани.

Срещу Гон е заведено ново дело за нарушаване на миграционното законодателство на Япония.

На 31 декември бе съобщено, че Гон е избягал от Япония в Ливан. Същия ден той самият потвърди този факт, обвинявайки японското правосъдие, че действа несправедливо и пристрастно.

Към момента не е известно как Гон, намиращ се под домашен арест и постоянно наблюдение от полицията, е успял да напусне Япония. По-рано бе съобщено, че Гон е бил изведен от провинциално японско летище в сандък за музикални инструмент, а след това е бил транспортиран в Ливан от Турция с частен бизнес самолет.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Следствието твърди, че той не е декларирал коректно размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80 милиона долара като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010 до 2018-а. Повдигнати му бяха и други обвинения за финансови злоупотреби, а през април миналата година Гон бе освободен от затвора и поставен под домашен арест срещу гаранция от 1,5 милиарда йени (13,8 милиона долара). След бягството му японски съд нареди тя да бъде конфискувана.

Гон е имал два френски паспорта, съобщи днес Франс прес, позовавайки се на информиран източник. Той твърди, че три паспорта на Гон - един френски, един ливански и един бразилски - са били съхранявани от неговите адвокати, но Гон имал два френски паспорта. Според разрешение на съда той можел да държи единия при себе си, който бил заключен в малка чанта, но ключът от нея също бил предаден на адвокатите му, допълва същият неназован източник. Документът за самоличност му с виза за краткосрочен престой на архипелага трябвало да му бъде на разположение при пътувания вътре в страната, обяснява информираният източник, цитиран от АФП.

Турската полиция задържа няколко души, след като вътрешното министерство започна разследване на преминаването през страната на бившия шеф на групата Рено-Нисан Карлос Гон, който избяга в Ливан, след като беше поставен под домашен арест в Япония, съобщава телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Телевизията уточнява, че са били задържани седем души, включително четирима пилоти.

Карлос Гон, който очакваше съдебен процес в Япония през април тази година по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, се превърна в най-известния беглец, след като разкри във вторник, че е пристигнал в Ливан.

Според ливански медии Гон е пристигнал в Бейрут с частен самолет от Турция. Не е ясно как е напуснал Япония, където бе поставен под наблюдение, отбелязва АП.

Карлос Гон няма да бъде екстрадиран, ако пристигне във Франция. Това заяви днес държавният секретар по икономиката г-жа Аниес Пание-Рюнаше в ефира на телевизионния канал Бе ЕФ Ем Ти Ви, цитирана от Франс прес.

Ако г-н Гон пристигне във Франция, ние няма да го екстрадираме, защото Франция никога не екстрадира свои граждани. Следователно ние ще прилагаме за г-н Гон същите правила на играта. Това обаче не ни пречи да мислим, че Гон не е трябвало да бяга от японското правосъдие, допълни Пание-Рюнаше.

На въпрос какви ще бъдат действията на Франция по сътрудничеството с Япония по делото на бившия шеф на френско-японския автомобилен съюз (Renault-Nissan-Mitsubishi) френският държавен секретар подчерта, че страната й няма да поиска от Ливан екстрадирането му, тъй като съдебното дело се води от Япония. Обвиненията срещу Гон са повдигнати от Япония, а не от Франция, а Япония няма споразумение за екстрадиране с Ливан, поясни Пание-Рюнаше.