Бившият шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон е влязъл в Ливан, използвайки френски паспорт, съобщи днес ливанската телевизия Ем Ти Ви, цитирана от Ройтерс, позовавайки се на официален източник.

Ливан се отнася с Гон, който пристигна в Бейрут вчера, в съответствие с международните споразумения, според източника. Той обаче не даде повече подробности.

Главният японски адвокат на Карлос Гон Джуничиро Хиронака каза днес, че е смаян от новината за бягството на клиента му в Ливан, твърдейки, че не е контактувал с него след заминаването му, предаде Франс прес. Обстоятелствата около бягството на Гон остават тайнствени.

"Това е абсолютна изненада, смаян съм", каза пред медиите Хиронака, потвърждавайки, че Гон не се е свързвал с него и той е научил за бягството му от телевизията. Бившият шеф на Рено - Нисан (Renault-Nissan) е избягал от Япония, където срещу него има повдигнати 4 обвинения за финансови злоупотреби.

Хиронака говори пред журналисти и изказването му бе предавано на живо от японската телевизия Ен Ейч Кей. Той заяви, че адвокатите на Гон са държали френския, бразилския и ливанския му паспорти, според условията на гаранцията му, и той не е могъл да използва никой от тях при бягството си, съобщи Ройтерс.

Източник от обкръжението на Гон, цитиран от АФП посочи, че при бягството си той е бил със съпругата си. Той опроверга информация на ливанска телевизия, според която бившият автомобилен магнат избягал от Япония скрит в сандък с музикални инструменти.

Междувременно японски съд нареди да бъде конфискувана съдебната гаранция от 1,5 милиарда йени 1(3,8 милиона долара), внесена от бившия ръководител на Рено-Нисан-Мицубиши (Renault - Nissan - Mitsubishi) Карлос Гон, който днес избяга в Ливан, предаде ТАСС. Гаранцията беше внесена след поставянето му под домашен арест през април.

По-рано Гон потвърди, че е избягал от Япония в Ливан, по думите му за да избегне несправедливостта на японското правосъдие.

Ливан и Япония нямат подписано споразумение за екстрадиция, така че Токио не може да поиска връщането на автомобилния магнат, съден за финансови злоупотреби, съобщи Франс прес, позовавайки се на съдебен източник.

Източник на агенцията от ливанското министерство на външните работи увери, че засега не е получено искане от Япония относно Гон.