Японският автомобилостроител Нисан (Nissan Motor Co) съобщи днес, че е подал граждански иск за 10 милиарда йени (91,02 милиона долара) срещу Карлос Гон за причинени щети в резултат на предполагаемите му финансови измами и накърняване авторитета на компанията, предадоха световните агенции.

Самият Гон съди Нисан и Мицубиши (Mitsubishi) по обвинения, че е бил уволнен незаконно.

Бившият ръководител на Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) е обвинен в Япония, че е занижил декларираните от него годишни доходи и е използвал неправомерно средства на автомобилното обединение. През декември той избяга в Ливан от Япония, където беше под домашен арест.

Нисан посочи, че очаква сумата на обезщетението да нарасне в бъдеще, тъй като ще поиска да си възстанови глобите, които вероятно ще му се наложи да плаща на японските финансови регулатори заради предполагаемите злоупотреби на Гон.

Вторият по големина японски автомобилостроител допълни, че може да заведе допълнителен иск за неоснователните и клеветнически твърдения за компанията, отправени от Карлос Гон миналия месец на пресконференция в Бейрут. /