Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година, съобщи енергийния министър Теменужка Петкова на среща в КНСБ. 

"Работи се за сигурността на енергийната система и запазване капацитета на държавното дружество", каза Петкова.

По думите й и през тази година ще се намери финансовата схема за плащане на емисиите, дължими от ТЕЦ "Марица-изток" 2, въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, е обещал енергийният министър.

Петкова е била категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а: 

"Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи".

Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности като целта е да се намери дългосрочно спасение на ТЕЦ "Марица-изток", обявила министър Петкова. Тя е изразила увереност, че до края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния гигант и тя ще бъде безсрочна: "Това ще даде нужната глътка въздух, за да се търси спасение".

Петкова е обяснила, че целта на Европейския съюз по повод преминаването към ниско въглеродна икономика е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е настоял за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година. Според него в подхода си за спасяване на големите енергийни мощности България трябва да ползва чуждия опит и посочи този на Полша, където отделни региони от консуматори са се превърнали в производители на енергия, което е намалило напрежението върху енергийната система.