Една трета от персонала на Електрисите дьо Франс (Electicite de France - EDF) във Франция стачкува днес срещу плана за преструктуриране на компанията. Това съобщи контролираната от държавата компания за комунални услуги, цитирана от Ройтерс. Протестът е довел до спад в производството на електроенергия с над 10 процента.

Електрисите дьо Франс обяви, че около 20 000 служители във Франция са се присъединили към акцията по обед. Това е една от най-големите стачки в държавната компания за последните осем години.

Стачката е намалила генерираната електроенергия с около шест гигавата, засягайки производството в няколко ядрени, хидро- и газови централи. Тя трябва да приключи тази вечер.

Прекъсването на производството няма да спре електрозахранването и няма да се отрази на домакинствата. Подобен сценарий би довел до разходи за Електрисите дьо Франс, тъй като тя трябва да компенсира всеки недостиг с внос от чужбина.

След началото на стачката в сряда през нощта е имало загуба на електроенергия от над 8 процента, а днес по обед - още два процентни пункта, според данни на Електрисите дьо Франс и мрежовия оператор Ер Те Е (RTE).

Служителите на Електрисите дьо Франс протестират срещу плановете на френското правителство да преструктурира и потенциално да раздели затъналата в дългове компания. Предвижда се подразделението за ядрена електроенергия да бъде отделено.