Китайската компания за изкуствен интелект СенсТайм (SenseTime) обяви днес, че отлага първичното си публично предлагане (Initial public offering - IPO) на Хонконгската борса на стойност 767 милиона долара (679 милиона евро), след като неотдавна попадна в черния списък на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съветът на директорите обявява, че листването ще бъде отложено", се посочва в комюнике на компанията до Хонконгската борса. Дружеството все пак потвърди решимостта си в най-скоро време да осъществи първичното си публично предлагане.

СенсТайм е най-голямата компания в областта на изкуствения интелект в Китай. Нейно дъщерно подразделение разработва технология за лицево разпознаване на лица, които фигурират в системата за наблюдение, и според твърденията на САЩ технологията може да определи етническата принадлежност на съответния човек.

В края на миналата седмица компанията бе добавена от американските власти в икономическия черен списък, което предвижда забрана за инвестиции в нея на американски граждани.

За листването си на Хонконгската борса СенсТайм планираше да пусне 1,5 милиона акции и да привлече до 5,99 милиарда хонконгски долара (768 милиона американски долара), припомня ТАСС.