Китайските компании за електрически автомобили се надпреварват да увеличат производството си, като надминат Tesla от нейния по-ранен период, написа днес CNBC.

Листваната в САЩ стартиращата компания Xpeng заяви в понеделник, че е произвела 100 000 автомобила - шест години след започването на дейността си.

Конкурентът в бизнеса с електромобили Nio, също листван в САЩ, заяви още през април, че е достигнал този крайъгълен камък - производството на 100 000 превозни средства. Компанията, регистрирана в САЩ, е основана в края на ноември 2014 г. под друго име и стана Nio през юли 2017 г.

За сравнение, на Tesla на Илон Мъск са били необходими 12 години от старта през 2003 г., за да произведе 100 000 превозни средства. Tesla е изправена пред многобройни забавяния в производството, особено в първите си години. Базираният в САЩ производител на електрически автомобили оттогава увеличи производствения си капацитет с нови фабрики в Шанхай и Берлин (първите превозни средства от завода край германската столица трябва да слязат от производствената линия в края на 2021 г.)

Tesla все пак е все още много по-голяма компания в сравнение с конкурентите си.

Производството само през третото тримесечие достигна 238 000 автомобила. Акциите на компанията са нараснали с 11% на годишна база.

Акциите на Xpeng, регистрирани в САЩ, са спаднали с 12% досега тази година. Акциите на Nio спаднаха с повече от 25% през годината.