Китайският петролен гигант Синопек (Sinopec) обяви днес, че е подписал 20-годишно споразумение с американската компания Венчър глоубъл (Venture Global LNG) за доставка на втечнен природен газ, предаде Франс прес. Това е рядка проява на подобрение в китайско-американските търговски отношения, отбелязва агенцията.

Световното икономическо възстановяване доведе през последните седмици до силен растеж в цените на всички енергийни източници, най-вече на газа и петрола. Предвид нарасналото търсене и нарушенията по световните вериги за доставки, азиатският гигант се бори да осигури енергийните си нужди.

На този фон Sinopec подписа споразумение с американската компания Venture Global LNG, базирана в щата Луизиана, за доставка на 4 милиона тона втечнен природен газ годишно, съобщи в комюнике водещата петролна компания в Азия.

Това 20-годишно партньорство е най-дългосрочното, подписвано някога между Китай и САЩ за втечнен природен газ, изрази задоволството си Sinopec.

Китайският гигант обяви миналата седмица добри тримесечни резултати благодарение на силното търсене на природен газ (+16,6 процента на годишна основа) и политиката за управление на разходите в момент, в който цената на петрола се повиши на световните пазари.

Търговската война продължава

Пекин и Вашингтон са въвлечени в търговска война заради реципрочните наказателни мита от лятото на 2018 година, въведени по инициатива на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не вдигна санкциите, наложени от предишната администрация. В контекста на енергийната криза обаче Пекин има нужда от засилен внос на енергийни суровини.

По няколко думи за играчите в сделката

Основните дейности в портфолиото на Sinopec включват: проучване и добив, тръбопроводен транспорт и продажба на нефт и природен газ; продажба, съхранение и транспорт на петролни продукти, нефтохимически продукти, синтетични влакна, торове и други химически продукти; и изследване, разработване и прилагане на нови технологии и информация.

Светът се нуждае от чиста, евтина енергия, която може да допълни възобновяемите енергийни източници. Това е моментът да осигурим изобилие от северноамерикански газ на нашите съюзници и приятели по целия свят. Думите са на Робърт Пендър, изпълнителен съпредседател и основател на Venture Global и могат да се прочетат на интернет страницата на компанията.

На свой ред, другият съосновател на Venture Global и изпълнителен съпредседател Майк Сабел казва, че "нашите иновативни проекти за втечняване (на газ) дадоха възможност на партньорите от световна класа на Venture Global - Shell, BP, Edison, EDF, Galp, Repsol и PGNiG, да имат достъп до наистина евтин, дългосрочен LNG от Съединените щати. 

Значителното поскъпване на електроенергията и трудностите с доставките влияят отрицателно върху дейността на компаниите в Китай и върху растежа на азиатския гигант. Страната среща най-големи затруднения при доставките на въглища, от които електроцентралите й са силно зависими, отбелязва Франс прес.