Турската комисия за конукуренцията започна днес разследване дали германските производители на автомобили "Ауди", "Порше", "Фолксваген", "Мерцедес-Бенц" и БМВ не нарушават законите за конкуренция, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ДПА и БТА.

Комисията съобщи, че разследва твърдения за предполагаема размяна на тайна информация и пропуски в сигурността и опазването на околната среда. Тя посочи, че има достатъчно събрани сведения, за да се започне разследване, без да съобщи повече подробности по случая.

Решението да започне разследване бе оповестено часове, след като "Фолксваген" се отказа от плановете за откриване на завод в Турция заради спада срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията.

Плановете за завод в западната турска провинция Маниса бяха почти завършени и "Фолксваген" вече създаде подразделение в Турция. Неотдавна обаче разширяването на дейността на концерна бе замразено след военната намеса на Анкара в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права, припомня ДПА.

Турското подразделение на компания е вписано в търговския регистър в Маниса и разполага с капитал от около 164 млн. долара. Очакваше се проектът да създаде около 4000 работни места в региона.

Говорител на Фолксваген обаче заяви, че при сегашния контекст не е необходимо създаване на нови мощности. Всички планирани проекти за производство на коли сега ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

Преди пандемията "Фолксваген" възнамеряваше да разшири капацитета си за производство на модела "Пасат"(Passat) на основната си марка и модела "Сюпърб" (Superb) на подразделението "Шкода" (Skoda). Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът бе на стойност 1,3 млрд. евро.

Сега, вместо в Турция, "Пасат" ще се прави в заводите на германската компания в Братислава. За целта "Фолксваген" ще инвестира там половин милиард евро.