Цифрова платформа за разкриване и предотвратяване на хакерски атаки срещу критична енергийна инфраструктура рaзработва Siemens Energy в партньорство с американския софтуерен разработчик ServiceNow. Реализацията на проекта ще позволи на компании, работещи в сферата на енергетиката, да проследяват, разкриват и реагират на хакерски заплахи, насочени към цифровите системи на критично важни мрежи и обекти, които те управляват, съобщава но медиите Siemens Energy, цитирано от ТАСС.

Новата платформа ще обединява софтуерните разработки на Siemens Energy със системите за оперативни технологии на ServiceNow, което ще позволи на енергийните компании в реално време да оценяват, определят и променят приоритетите си по отношение на киберсигурността.

Новото софтуерно решение ще даде възможност да бъдат оптимизирани операциите по мониторинг върху опити за необичайно или зловредно поведение срещу критично важната енергийна инфраструктура и по-конкретно срещу електроенергийните мрежи, смятат от Siemens Energy.

"Реакциите срещу киберзаплахи с помощта на софтуер за защита с висока прецизност ще позволи на операторите на електроцентрали да повишат ефективността и паралелно да намалят експлоатационните разходи, без да се налага спиране на системите при такива рискови ситуации", казват още от германската технологична компания.

Новината за разработването на въпросната цифрова платформа идва дни след мащабната кибератака срещу американския оператор на петролопроводи Colonial Pipeline, която спря доставките за Източното крайбрежие и доведе до остър недостиг на автомобилни и самолетни горива, предизвика и невиждани опашки по бензиностанциите. Всъщност, за да се защитят от хакерската атака, от Colonial Pipeline изключиха част от системите си като превантивна мярка срещу евентуални допълнителни щети.

Една от целите на разработваната от Siemens Energy и ServiceNow цифрова платформа е да работи срещу и да предотвратява именно такива критични ситуации.

Покрай кибератаката срещу Colonial Pipeline, чиито петролопроводи доставят 45% от бензина, дизела и керосина за Източното крайбрежие на САЩ, стана ясно и че администрацията на Джо Байдън се е заела с разработване на защита от хакерски атаки, която в близките години да бъде въведена при операторите на електрически мрежи, петролопроводи и други енергийни обекти и системи.

Всъщност енергийните инфраструктури са сред най-заплашените от кибератаки, стана ясно от специално проучване, проведено преди две години от Moody"s Investors Service, което посочи 35-те най-уязвими сектора при евентуални зловредни действия срещу мрежите им. Макар и да не са класирани в първите места, енергийните инфраструктури са изключително важни както за икономиките на отделните страни и света като цяло, така и за живота на обикновените хора, поредното доказателство за което е атаката срещу Colonial Pipeline.

Български експерти също нееднократно са обръщали внимание на опасностите от кибератаки срещу енергийни компании и обекти у нас. Сред най-големите заплахи при такава ситуация се определят рисковете от загуба на интелектуална собственост, разходи за отстраняване на пораженията от кибератаки, загуба на бизнес информация, нарушаване на непрекъсваемостта на системите за управление (в частност за енергийните мрежи), щети, породени от загубата на репутация, в резултат на хакерски намеси и др.

3e-news.net