Едно от най-големите управляващи дружества у нас Експат Капитал публикува своя месечен анализ. В него се посочват шест сектора, в които, според специалистите си заслужава да вложим пари в дългосрочен план. Кои са те:

Полупроводници

Производството на полупроводници е една от най-бързо развиващите се индустрии в момента.

Технологии като интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI), и автоматизацията на разностранни аналогови процеси са в основата на бързия растеж.

Тези процеси ще продължат бързия си темп на развитие в следващото десетилетие.

Роботи и изкуствен интелект

Роботите и изкуственият интелект предлагат възможност за иновационен пробив в традиционните сектори и вероятно ще получат голям пазарен дял през следващите години. Експертите на Експат са на мнение, че секторът на роботиката ще расте значително по-бързо от по-широката икономика през следващите години.

Отбрана и сигурност

От десетилетия разходите за отбрана са стабилен и предвидим бизнес. Войната в Украйна показа, че е необходимо държавите рязко да се адаптират към нарастващото геополитическо напрежение и редица страни увеличиха разходите си за отбрана.

Очаква се глобалните отбранителни пазари да останат стабилни и разходите да нараснат повече от първоначалните прогнози.

Кубер защита

Все по-голям брой фирми прехвърлят своите операции онлайн - процес, който започна по време на кризата, породена от COVID-19. Необходимостта от силна платформа за киберсигурност става все по-голяма. За големите компании е важно да инвестират в киберсигурност поради факта, че преминаването към онлайн бизнес се случва твърде бързо, за да се игнорира.

Здравеопазване, геномика и имунология

Очаква се дългосрочен растеж в иновации в геномиката, имунологията и биоинженерството. Това са компании в здравеопазването с дългосрочен растеж, които имат потенциал да оформят глобалното икономическо бъдеще, съчетавайки науката с технологиите.С редактирането на гени възможностите за лечение на всички моногенни заболявания е на стойност 2 трилиона долара, което създава големи инвестиционни възможности.

Електрически коли и Китай

Прогнозите са, че разрастващата се индустрия за електрически превозни средства в Китай ще затвърди още повече

глобалната си доминираща позиция през тази година. Очаква се Китай да има най-големи общи продажби с 35% годишен ръст през 2023 г. За да се представи това в перспектива, седем от всеки 10 електрически превозни средства се продават в Китай.

Пазарният дял на китайските компании в Китай се повиши от 78% на 81% през миналата година. За сравнение, преди около 10 години, чуждестранните електромобили имаха 70% пазарен дял в Китай.