Американската петролна компания Exxon Mobil Corp съди Европейския съюз в опит да го принуди да отмени новия данък върху свръхпечалбите, като твърди, че Брюксел е превишил законовите си правомощия, налагайки налога, предадоха световните агенции.

Рекордните (неочаквани) тазгодишни печалби на петролните компании, облагодетелствани от високите цени на енергията, повишиха инфлацията по света и доведоха до нови призиви за допълнително облагане на сектора, отбеляза Ройтерс.

Облагат се фирми, които са се възползвали от нещо, за което нямат принос, на свой ред припомни Би Би Си. Енергийните фирми получават много повече пари за техния нефт и газ, отчасти поради опасения за доставките в резултат на руската инвазия в Украйна.

Данъкът върху свръхпечалбите е "контрапродуктивен", обезсърчава инвестициите и подкопава доверието на инвеститорите, каза в сряда говорителят на Exxon Кейси Нортън, цитиран от Ройтерс. Exxon ще има предвид данъка, планирайки бъдещи многомилиардни инвестиции в енергийните доставки и зеления преход на Европа, каза говорителят.

Дали ще инвестираме тук зависи преди всичко от това колко привлекателна и глобално конкурентна ще бъде Европа, подчерта Нортън.

ExxonMobil отчете тримесечна печалба от почти $20 милиарда през октомври.

Какъв е данъкът върху неочакваните печалби за петролните и газовите компании

През септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че големите петролни, газови и въглищни компании трябва да платят "кризисна вноска" (или солидарна) върху увеличените си печалби за 2022 г.

Обявена бе 33% данъчна ставка върху печалбите за тази година, които са с над 20% по-високи от средните за предходните три години.

Но Exxon твърди, че данъкът обезсърчава инвестициите и подкопава доверието на инвеститорите и това е сърцевината на неговата жалба, подадена в базирания в Люксембург Общ съд на ЕС.

На среща с инвеститори и анализтари по-рано този месец главният финансов директор на ExxonMobil Катрин Микелс изчисли, че данъкът на ЕС ще струва на групата над 2 милиарда долара до края на 2023 г.

Европейската комисия заяви, че "взема под внимание" правната жалба на Exxon и отбеляза, че "сега всичко зависи от решението на Европейския съд по случая". "Комисията твърди, че въпросните мерки са напълно в съответствие с правото на ЕС", каза говорителят на ЕК Ариана Подеста в изявление в четвъртък., цитирана от Ройтерс.

ЕС се опитва да се откачи от руската енергия, но това го накара да се бори за алтернативни, по-скъпи източници.

Европейските енергийни министри изчислиха, че могат да съберат 140 милиарда евро от налозите върху производителите и доставчиците на електроенергия, която не се произвежда с природен газ, които правят по-големи от обичайните печалби.