Нидерландското правителство е "неприятно изненадано" от информацията, че Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) планира да премести централата си от Хага в Лондон.

Кабинетът съжалява до краен предел, че Shell иска да прехвърли главния си офис във Великобритания, заяви министърът на икономиката и по въпросите на климата Стеф Блок, цитиран от Ройтерс.

Поддържаме диалог с ръководството на Shell за последиците, които този план може да има за работните места, ключовите инвестиционни решения и устойчивостта, каза той.

Shell обяви по-рано днес, че възнамерява да премести централата във Великобритания с цел да опрости корпоративната си структура и да улесни разпределението на печалбата сред акционерите.

Решението на петролния гигант идва, месеци след като нидерландски съд нареди на Shell да ускори плановете си за намаляване на емисиите от парникови газове. Петролният гигант обжалва това решение.

Екологичната група, която спечели делото срещу Royal Dutch Shell, обяви днес, че плановете на компанията да премести централата си в Лондон няма да повлияят на съдебния процес.

Тази новина няма да има отрицателни последствия върху климатичното дело срещу Shell, съобщи в комюнике групата, известна по света като "Приятели на Земята". Преместването във Великобритания по-скоро ще отвори нов фронт, включително и за бъдещи съдебни дела, коментират от групата.

Решението на Shell е взето, след като години наред в Нидерландия се обсъждаше необичайната данъчна структура на Shell и системата на акции от два класа, която бе въведена от 2005 година.

И докато Нидерландия удържа авансово 15-процентов данък върху дивидентите за компании с централи в страната, то във Великобритания няма подобна практика.

Според системата на Shell за два класа акции притежателите на клас А получават стандартни дивиденти, които се облагат с данък. Плащанията към притежателите на акции от клас В се разпределят чрез т. нар. Механизъм за достъп до дивидент, тоест чрез тръст, регистриран в Джърси, Нормандските острови, и така се избягва плащане на данък от акционера в Нидерландия.

Въпреки че споразумението бе одобрено от нидерландските данъчни власти в конфиденциална сделка, законността й според европейското право се поставя под съмнение от някои експерти.