Англо-нидерландската компания Shell е приключила през второто тримесечие на 2020 година задълженията си за финансиране на проекта за изграждане на газопровода "Северен поток-2" (Nord Stream 2 AG), съобщи самата компания, цитирана от ТАСС.

В съобщението е посочено, че проектът е в напреднал стадий на реализация.

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Единствен акционер в консорциума Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви 2, (OMV), Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането или по 950 милиона евро.

Shell не посочва обема на инвестициите от своя страна.

Австрийската OMV е превела за финансиране на проекта около 729 милиона евро, съобщи компанията пред ТАСС, допълвайки, че финансовите й вноски за проекта на този етап са приключили. "В споразумението за финансиране сумата беше ограничена до 950 милиона евро. Няма никакви изменения в споразумението за финансиране", се казва в съобщението.

Германският концерн Uniper е инвестирал 700 милиона евро в "Северен поток-2" от обещаните 950 милиона евро, по данни към ноември 2020 година, съобщи през ноември финансовият директор на компанията Саша Биберт. Тази сума не е променяна от май.

По-рано пресслужбата на Wintershall посочи, че за финансиране на проекта са преведени около 75 процента от заявената в договора от април 2017 година сума от 950 милиона евро, или около 712 милиона евро.

Проектът на стойност 11 млрд. долара трябва да удвои капацитета за пренос на газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Той стана гореща точка в напрегнатите отношения между Русия и Запада, припомня Ройтерс. Строителството на 1230-километровата тръба е почти завършено, като остава да се изгради само 120-километров участък в датски води.

Дейността по проекта бе спряна през декември миналата година, когато швейцарско-нидерландската компания строител Олсийз (Allseas) спря работа заради санкциите на САЩ срещу компании, предоставящи кораби за полагане на тръбите.