Параметрите на финансирането на проекта за изграждане на газопровода "Северен поток-2" не са променени въпреки потенциалната заплаха от нови санкции. Това заяви един от висшите ръководители на германската компания Унипер (Uniper), цитиран от ТАСС. Компанията е един от участниците в проекта.

Финансовият директор на компанията Саша Биберт посочи, че според него санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" засега не застрашават Унипер, съобщава БТА.

Германският концерн Унипер е инвестирал 700 млн. евро в проекта от обещаните 950 млн. евро, по данни към ноември 2020 година, каза още Биберт. Сумата не е променяна от май, когато Унипер обявии, че е превел 700 млн. евро за реализацията на проекта.

Припомняме, че в края на октомври ръководителят на OMV Райнер Зеле съобщи, че компанията е превела за финансиране на проекта около 730 млн. евро. През март преведената сума е била 712 млн. евро.

Вчера стана ясно, че Унипер, заедно с Шел (Shell) ще обжалват решението на полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите да бъде разтрогнато споразумението за финансиране на "Северен поток-2". В началото на месеца пък стана ясно, че такова решение е взела и австрийската компания OMV.

Припомняме, че полският антимонополен орган глоби Газпром и пет европейски компании, които си сътрудничат с него и настоя те да разтрогнат партньорския си договор за строителството на газопровода "Северен поток-2". Причина за санкциите е това, че строежът на газопровода от Русия до Германия е в нарушение на полското антимонополно законодателство.

На компаниите бе наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 млн. долара), а Газпром е глобен с 29 млрд. злоти (7,6 млрд. долара).

Решението беше взето на 7 октомври, като регулаторът поиска европейските компании да разтрогнат споразумението до 30 дни след получаването на съобщението.

Главното обвинение на полската страна е, че компаниите, участващи в изграждането на газопровода, без съгласието на регулаторните власти, са сключили редица споразумения, засягащи финансирането на проекта.

Единствен акционер в Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-нидерландската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.