Операторът на проекта Северен поток-2 - консорциумът Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), е на мнение, че Европейският съюз и Европейската комисия са длъжни да защитят европейските компании, участващи в строителството на газопровода, от потенциални санкции на САЩ. Това съобщи днес пред ТАСС операторът на проекта.

"Не можем да разкриваме или коментираме търговска информация. Да защитават европейските компании от незаконни екстратериториални санкции са длъжни правителствата и Европейската комисия", посочва консорциумът.

Агенция Блумбърг съобщи по-рано днес, че международната сертификационна и класификационна компания Дет Норске Веритас (Det Norske Veritas) е прекратила дейността по проверка на плавателните съдове за Северен поток-2 заради заплахата от санкции на САЩ. Компанията е проверявала документацията и е наблюдавала строителните работи, извършвала е мониторинг на изпитанията и подготовката на оборудването, използвано от плавателните съдове за полагане на тръбите.

"Северен поток" е газопровод за пренос на газ от Русия до Европа през Балтийско море. Капацитетът на двете тръби е 55 милиарда кубични метра газ годишно, а дължината на съоръжението е 1224 километра. През ноември 2011 година беше пусната в експлоатация първата тръба, а през октомври 2012 година - втората. До този момент са построени 93,5 процента от "Северен поток 2". Заради санкциите на САЩ швейцарската компания Олсийс (Allseas) спря работата по строителството на газопровода и оттегли корабите си.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският "Газпром". Негови партньори са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.