Саудитският петролен гигант Сауди Арамко обяви днес, че предвижда да предложи на борсата в Рияд 1,5 процента от акциите си в ценови диапазон 30-32 риала (8-8,53 долара) за акция, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на компанията.

Точната цена ще бъде обявена на 5 декември, допълват агенциите.

Операцията би трябвало да донесе на компанията между 24 и 25 милиарда долара и чрез нея цялостната стойност на компанията да стане 1,6 и 1,7 трилиона долара, отбелязва Франс прес.

Според Асошиейтед прес пък ако акциите се продават на максималната цена от ценовия диапазон, това ще донесе на компанията над 27,7 милиарда долара, а ако се продават на минималната цена от този диапазон, това ще донесе на компанията 24 милиарда долара.

1,5 процента се равнява на около 3 милиарда дяла от общо 200, посочва АП.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман си беше поставил за цел благодарение на операцията стойността на компанията да стане 2 трилиона долара, но сега както изглежда петролният гигант е занижил целите си, отбелязва Франс прес. Въпреки това излизането на борсата се очертава да съперничи на най-голямото излизане на борсата в историята - това на китайския онлайн търговец, гиганта Алибаба, който през 2014 г. събра 25 милиарда долара на борсата в Ню Йорк. 

Инвеститорите и експертите очакваха, че планът за излизане на борсата на Сауди Арамко ще е в два етапа - изнасяне на 2 процента от капитала на борсата в Рияд, последвано от 3 процента на международна борса. Но компанията заяви, че няма никакъв план за изнасяне на акции на борса в чужбина към настоящия момент.