Китайски държавни субекти водят преговори за инвестиране на 5 до 10 млрд. долара в първичното публично предлагане (IPO) на петролния гигант Aramco, тъй като Саудитска Арабия търси ангажименти от приятелски правителства за увеличаване на очакваната рекордна продажба на акции, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса.

Базираният в Пекин Silk Road Fund (Фонд за пътя на коприната) е сред тези инвеститори, които са участвали в дискусии за закупуване на акции на "Сауди Арамко" при предстоящото IPO (ППП) на саудитската държавна петролна компания. Няколко други китайски фондове или държавни предприятия също могат да се присъединят, посочи източниците на Блумбърг.

Президентът Си Цзинпин се стреми да увеличи политическото влияние на Китай и да възроди древни търговски пътища в рамките на инициативата си "Един пояс, един път". Инвестиция в Aramco би затвърдила връзките на Пекин с Риад, като в същото време ще представлява начин Китай да се възползва от повишаването на цените на петрола.

Китайският държавен петролен производител Sinopec Group и суверенният държавен фонд China Investment Corp. също са провели разговори през последните месеци за инвестиране в първичното публично предлагане на акциите на Aramco, според източниците на финансовата агенция. Все още обаче не са финализиране окончателните ангажименти, съставът на инвеститорите и сумите с които ще с участва, като в крайна сметка участието на всяка една фирма ще зависи от китайското правителство,.

Фондът на пътя на коприната ( Silk Road Fund ) беше създаден през 2014-а година с начален капитал от 40 милиарда долара. По-късно той бе допълнен с още 100 милиарда юана (с 14 милиарда долара), според информация а неговия уебсайт.

Големите ангажименти от страна на Китай биха помогнали на Aramco да постигне сериозен успех при продажбата на акции, след като редица западни мениджъри се отказаха по-рано да направят по-конкретна пазарна оценка на саудитската петролна компания.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман отдавна настоява, че държавната петролна компания струва 2 трилиона долара, въпреки че той е готов да намали очакванията си между 1,6 трилиона и 1,8 трилиона долара.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" цитира свои източници, според които Саудитска Арабия ще се опита да убеди останалите членове на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) да се съобразяват с договореното в началото на годината намаляване на производството, като целта е така да се повишат цените на "черното злато" преди първичното публично предлагане на "Сауди Арамко". Според същата информация петролната компания на Саудитската Арабия (Saudi Arabian Oil Company) оценява в своята документация за инвеститорите преди предстоящото IPO на около 65 долара за барел.

Най-голямата в света петролна компания ще стане публична (ще се търгува на борсите) през декември, като се очаква ценовият диапазон на първичното публично предлагане да бъде обявен на 17-и ноември.

В началото на седмицата компанията Aramco обяви, че нейните приходи през първите девет месеца на 2019 година са спаднали със 7% спрямо същия период година по-рано.