Германия потвърди днес плановете на американската администрация да се откаже от санкциите срещу компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2), която е оператор на почти завършения проект за газопровод "Северен поток-2" и шефа й Матиас Варниг, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Има президентска отмяна на санкциите срещу компанията "Норд стрийм 2" и главния изпълнителен директор, който е германски гражданин, каза на пресконференция германският външен министър Хайко Маас.

По-рано днес Русия съобщи за възможна отмяна на американските санкции срещу компанията, която ръководи строителството на газопровода "Северен поток-2" като стъпка напред към подобряването на връзките между Москва и Вашингтон, предаде ДПА.

Ако информацията в американските медии за отказ от санкциите, поместена вчера, е вярна, то в политиката на САЩ се появява нотка на нормалност, каза пред Интерфакс външният министър на Русия Сергей Рябков.

Новинарският портал "Аксиос" информира вчера, позовавайки се на източници, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън скоро ще се откаже от санкциите срещу компанията "Норд стрийм 2" и директора й Матиас Варниг. Руският "Газпром" е най-големият акционер в компанията с 51% от акциите в капитала.

Администрацията на Байдън се оказа в трудна ситуация. Решението на САЩ е породено от факта, че "Северен поток-2", който ще доставя газ в ЕС чрез терминал в Германия, е завършен почти на 95 процента и единственият начин да бъде спрян е да се предприемат действия срещу Германия. Берлин обаче е един от най-близките съюзници на Вашингтон, написа "Аксиос".

От друга страна обае държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди противопоставянето на правителството си срещу тръбопровода в разговор с Хайко Маас във вторник, предаде CNN, цитирана от DW. "Секретарят Блинкън подчерта ангажимента на САЩ да работи със съюзници и партньори за противодействие на руските усилия за подкопаване на колективната ни сигурност и в този смисъл подчерта американското противопоставяне на газопровода "Северен поток 2", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Газопроводът от години е подложен на ожесточени критики от Вашингтон и някои източноевропейски страни, според които той ще направи Европа по-зависима от руските енергийни доставки, припомня ДПА.

Германското правителство отказа да се намеси с аргумента, че това е търговски проект. Поддръжниците на газопровода в Европа твърдят, че американците просто се стремят към по-добри възможности за продажби на техния втечнен природен газ.