Китайският ядрен регулатор призна днес за проблем с горивни пръти в атомен реактор, за увеличено ниво на радиация, но отрече такава да е изтекла, предадоха световните агенции.

Повредени са 5 от общо 60 хиляди пръта в Първи реактор на АЕЦ "Тайшан" (Taishan Nuclear Power Plant), в южната китайска провинция Гуандун, близо до Хонконг. Това е довело до повишаване на радиацията вътре в реактора, но нивото й остава в рамките на допустимите стойности. Системата за безопасност се е активирала и не е допуснато изтичане на радиация.

"Оперативната безопасност на централата е гарантирана", подчерта китайският ядрен регулатор. Той изрично уточни, че няма изтичане на радиация извън Първи реактор.

Как и откъде се появиха първите съобщения за проблема

Framatome, подразделение на френския енергиен конгломерат EDF, което е разработило реактора на ядрената централа и продължава да участва в експлоатацията му, предупреди за "непосредствена радиологична опасност". В понеделник, 14 юни, EDF информира, че е била уведомена за натрупване на инертни газове* в АЕЦ "Тайшан".

Същия ден американската телевизия CNN съобщи, че американските власти правят оценка на доклад за теч в атомната централа, след като Framatome е предупредила за "непосредствена радиологична опасност" в съоръжението.

Все на 14 юни операторът на централата - съвместно дружество на EDF и държавната China General Nuclear Power Group, съобщи, че решава "производствен проблем", но към момента работи в границите на безопасността, след доклад за потенциален радиоактивен теч.

CNN стигна по-далеч, като изтъкна тревогата на американските власти (след получено уведомление от Framatome), че китайският надзорен орган повишава допустимите граници за радиация извън АЕЦ "Тайшан", за да не се налага да я спира.

Какво отговори Пекин 

Китайското министерство на екологията и околната среда заяви, че проблемът е "общ" и не създава причини за безпокойство.

Увеличение на нивата на радиация е установено в реактора на блок 1 на Тайшан, но това е в рамките на параметрите за безопасни операции, заяви министерството.

Ведомството заяви също така, че увеличението е причинено от повреда на облицовката на малък брой горивни пръти. Горивните пръти са запечатани метални тръби, които държат ядрени материали, използвани за зареждане на ядрения реактор.

От 60 000 горивни пръти в реактора, повредените представляват "по-малко от 0,01 процента", каза министерството.

В първото си официално потвърждение за инцидента Пекин казва още, че докато американският регулатор, Националната администрация по ядрена безопасност (National Nuclear Safety Administration - NNSA), е прегледала използването на инертни (благородни) газове в реактора, то това "няма нищо общо с откриването на радиация извън ядрената централа".

Сателитна снимка, предоставена от Planet Labs Inc., която показва атомната централа Тайшан в провинция Гуандун, Китай на 8 май 2021 г.

Снимка: AP/БТА

Представител на китайските власти днес отрече твърденията на CNN, че Пекин междувременно е повишил позволеното равнище на радиация, за да не излезе то извън нормите при инцидента.

Властите в Хонконг заявиха, че следят ситуацията в централата и са отправили запитване към служители в провинция Гуандун за подробности около инцидента.

Има ли опасност при такъв инцидент

Повреда на ядрени горивни пръти и отделяне на инертни газове се получават при процеса на ядрено делене, обясниха експерти. Те коментираха, че не е необичайно горивни пръти в атомен реактор да се повредят и вероятно няма сериозна опасност за околната среда.

Още малко за централата

Двата атомни реактора с вода под налягане на построената с френско участие китайска централа са били въведени в експлоатация съответно през 2018 и 2019 г.

АЕЦ "Тайшан" осигурява енергия за провинциите Гуандун и Шънджън, и двете са главни производствени центрове на страната.

Китай разполага с десетки атомни централи и е инвестирал милиарди долари, за да развие сектора за добив на ядрена енергия.

*Инертни (благородни) газове - група стабилни химични елементи, които имат много ниска реактивност. Газове, които не претърпяват химични реакции при набор от дадени условия.