Френският енергиен конгломерат EDF, част от чиято група е компания за ядрени технологии Framatome, съобщи днес, че е била информирана за натрупване на инертни газове в китайска АЕЦ "Тайшан" (Taishan Nuclear Power Plant) в провинция Гуандун (близо до Хонконг), предаде Ройтерс.

EDF е поискала среща с китайския си партньор за преглед на данните от централата.

CNN съобщи по-рано, че американските власти правят оценка на доклад за теч в атомната централа, след като Framatome е предупредила за "непосредствена радиологична опасност" в съоръжението, разположено в провинция Гуандун и управлявано от съвместно дружество на EDF и China General Nuclear Power Group.

Според медията Framatome, подразделението на EDF, което е разработило реактора на централата и продължава да участва в експлоатацията му, е предупредило за "непосредствена радиологична опасност".

Френската група смята, че натрупването на инертни газове е "познат феномен, проучен и предвиден в оперативните процедури на реактора".

Китайската държавна компания, партньор в съвместното дружество, посочи, че дейностите в атомната централа отговарят на правилата за безопасност и няма опасност за заобикалящата среда.

Смесената компания оператор на централата съобщи в понеделник, 14 юни, че решава "производствен проблем", но в момента работи в границите на безопасността, след доклад за потенциален радиоактивен теч, предаде Асошиейтед прес.

CNN съобщи, че американското правителство е прекарало изминалата седмица в оценка на доклад за теч в китайска атомна електроцентрала, след като френска компания, която притежава и подпомага експлоатацията на централата, предупреди за "непосредствена радиологична заплаха". Това разкриват американски служители и документи, до които  CNN получила достъп.

Предупреждението включва и обвинение, че китайският орган за безопасност повишава допустимите граници за радиация извън атомната електроцентрала "Тайшан", за да не се налага да я спира, се казва в писмо от френската компания до Aмериканската енергийна служба. Въпреки тревожното известие от Framatome администрацията на президента Байдън вярва, че съоръжението все още не е на "кризисно ниво", каза един от източниците, предаде CNN.

Загрижеността обаче доведе до там, че Съветът за национална сигурност е провел няколко заседания миналата седмица, докато наблюдава ситуацията.

Администрацията на Байдън е обсъждала ситуацията с френското правителство и техните експерти от Министерството на енергетиката, съобщиха източници на CNN. САЩ също така са били в контакт с китайското правителство, според американски служители, въпреки че нивото на този контакт не е известно.