Няколко града в южната китайска провинция Гуандун, която е сред големите промишлени центрове на страната, поискаха от промишлеността да намали използването на електроенергия, като спрат отделни дейности за часове или дори дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Високото потребление от предприятията, комбинирано с горещото време поставиха под натиск електрическата система на региона. Ограниченията са двоен удар за производителите, които вече бяха принудени да свият производството заради неотдавнашния скок в цените на суровини като стомана, алуминий, стъкло и хартия.

Гуандун е територия с огромен икономически и експортен потенциал и годишен брутен вътрешен продукт, равняващ се на този на Южна Корея. Потреблението на електроенергия в провинцията скочи с 22,6 на сто през април спрямо нивата от коронакризата през 2020 г. и със 7,6 на сто спрямо същия месец на 2019 година.

Заради ускоряването във възобновяването на икономическата активност и трайно високите температури потреблението на електроенергия се увеличава, предупреди енергийната служба на Гуандун миналата седмица. Средните температури през май са с 4 градуса по Целзий над обичайното, което засилва използването на климатици, допълни ведомството.

Някои местни енергоразпределителни дружества в градове като Гуанчжоу, Фошан, Дунгуан и Шантоу предупредиха промишлените потребители в региона да спират производството в пиковите часове през интервала между 7 часа сутринта и 11 часа вечерта, или дори за два до три дни всяка седмица в зависимост от ситуацията с търсенето на енергия, посочват потребители и медии.

Спотовите цени на енергийната борса на Гуандун достигнаха 1500 юана (234,89 долара) за мегаватчас на 17 май - повече от три пъти над местната референтна цена за електроенергия от ТЕЦ-ове, определена от властите.

Голям външен доставчик за Гуанчжоу е провинция Юнан, която сама страда от недостиг на електроенергия след месеци на необичайна суша, която намали производството на хидроенергия.

Дъждовният сезон в Южен Китай започна едва на 26 април - с 20 дни по-късно от обичайното, според Синхуа. Това е довело до спад с 11 процента на електроенергията от ВЕЦ-ове в Юнан миналия месец спрямо предпандемичните нива от 2019 година.

Някои заводи за производство на алуминий и цинк в Юнан временно бяха затворени заради недостига на енергия.

Гуандун и Юнан са сред петте региона, обслужвани от China Southern Power Grid - вторият по големина енергиен оператор в Китай след State Grid, който поддържа 75 процента от мрежата в страната. Двете енергийни мрежи в момента са свързани с една електропреносна линия. Друга линия е в процес на строеж и трябва да започне работа през 2022 година.