С решение на румънски съд нискотарифната авиокомпания Блу еър си осигури статут на защита от фалит през следващите поне 18 месеца, съобщи кипърският вестник "Филелефтерос". Блу еър има база и в Кипър.

Защитата от фалит е била поискана от самата авиокомпания заради натиска от кредиторите й, който би могъл, особено в условията на кризата заради Ковид-19, да има много неблагоприятни последствия. От март до юни приходите на Блу еър са спаднали с повече от 100 милиона евро, допълва БТА.

Защитата от фалит позволява на Блу еър да продължи дейността си и да си осигури приходи през следващите 18 месеца, без да е длъжна да изплаща забавени задължения на кредиторите или да връща стойността на билетите на пътниците от отменени полети и т.н. След изтичането на 18 месеца се предвиждат споразумения между авиокомпанията и кредиторите й, както и с пътниците, които претендират за връщане на стойността на билетите или за компенсации.

Румънският съд казва в мотивите на решението си, че по този начин, чрез защита от процедура по несъстоятелност, компанията ще има възможност да се съсредоточи върху осигуряването на приходи и върху увеличаването им, което е в полза и на кредиторите, които биха влезли в други затруднения в случай на несъстоятелност.

Според информация на "Филелефтерос" Блу еър е пристъпила към споразумения за постепенно изплащане на задълженията си към двата си основни кипърски партньори, към които са се натрупали задължения.

В Румъния изпълнителният директор на Блу еър Оана Петреску заяви, че компанията е решена да изпълни всичките си ангажименти и да изплати всичките си задължения.

Блу еър започна да възобновява полетите си през юни, като в момента лети до около половината от стоте дестинации, които обслужваше преди кризата.