Руската държавна банка ВТБ тайно е финансирала продажбата на 19,5-процентов дял от петролната компания Роснефт през 2016 година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на деветима източници. Тази продажба на чуждестранни инвеститори - швейцарската трейдингова компания Гленкор (Glencore) и на държавния фонд на Катар (Qatar Investment Autority) - беше представена като сделка, доказваща, че Русия остава отворена за бизнеса. 

Приватизационната сделка за 10,2 милиарда евро (11,57 милиарда долара) трябваше да запълни руската хазна, опразнена заради спада на цените на енергията и западните санкции. Някои руски управляващи определиха това като доказателство, че въпреки засилващата се политическа изолация от Запада, страната може все още да привлича световни инвеститори.

Сега обаче, близо две години след обявяването на продажбата, девет информирани източници твърдят, че държавната банка ВТБ е финансирала голям дял от сделката, което опровергава обявеното намерение да се влеят чуждестранни средства в страната. Източниците оценяват руския заем за катарския суверенен фонд на около 6 милиарда долара.

ВТБ отрича да е отпускала заем на катарския фонд, но отчетни документи на ВТБ от септември, публикувани от Руската централна банка (РЦБ), сочат, че ВТБ е отпуснала кредит от 434 милиарда рубли (6,7 милиарда долара) за срок до три години на неназован чуждестранен заемополучател, след като е получила самата тя заем от 350 милиарда рубли от централната банка. Държавният фонд на Катар отказа коментар.

Роснефт е най-голямата в света петролна компания по обем на добива, листвана е на борсата и се смята за перлата в руската корпоративна корона. Но в условията на санкции и перспективата за нови санкции нейният ръководител Игор Сечин се оказа изправен пред непосилната задача да намери купувачи или кредитори, склонни да рискуват собствените си пари, за да придобият дял от Роснефт.

Санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз след анексирането на Крим от Москва през 2014 година, ограничават достъпа на руските фирми до международните дългови пазари.

В края на краищата за да привлече чуждестранни инвеститори, Русия беше принудена да им заеме милиарди, изтъкват източниците. Два от тях посочват, че Катар бил поставил условие за придобиването на дела в сделката да участва и трета страна, която да финансира голяма част от трансакцията.

Най-малко четирима от източниците на Ройтерс са били пряко включени в подготовката на заема. Преди сделката с катарския фонд и Гленкор, Сечин е водил неуспешни преговори за продажбата на 19,5-процентовия дял от Роснефт със суверенния фонд на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и японски държавни представители,