"Росатом" иска повече яснота за това как ще си възвърне инвестицията за строителството на АЕЦ "Белене". Това отговори първият заместник-генерален директор на руската държавна корпорация Кирил Комаров по време на международна онлайн пресконференция на въпрос на БТА кога реално може да се очаква да започне строителство на централата. По думите му, който и да било инвеститор трябва да знае как ще си възвърне инвестицията, за да може реално да построи тази атомна електроцентрала.

Кирил Комаров уточни, че тази тема многократно е обсъждана с българското правителство.

"Ние знаем, че правителството иска това да бъде търговски проект в чист вид - без каквито и да е държавни гаранции. Но такъв прецедент за реализацията на подобен тип проект в света аз не знам", изтъкна той. Според Комаров, подобни проекти се реализират или с достатъчно сериозно взаимодействие с държавата, или получавайки някакви гаранции за възвръщаемост на инвестицията от производство на електроенергия.

Комаров даде за пример изграждането на атомна централа във Финландия, където всички акционери в проекта едновременно са станали и потребители на електроенергия, давайки юридически гаранции за изкупуване на електроенергията на определени цени. "За всеки инвеститор подобен механизъм дава яснота как ще си възвърне инвестицията. В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията, освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар", заяви Комаров.

По повод подписания меморандум между "Росатом", Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ) за взаимно разбирателство по проекта за строителство на АЕЦ "Белене", Комаров отговори, че това е важно решение, защото по този начин руската компания може да реализира проекта, използвайки най-добрите световни технологии. "Консорциумът далеч не изчерпва международните компании, които могат да участват в този проект", добави още той.

През юни Росатом, Фраматом (Framatome SAS) и Джи И стийм пауър (GE Steam Power) подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Документите предвиждат обединяване на усилията за участие в процедурата по избор на стратегически инвеститор за строителството на централата. Този консорциум влезе в краткия списък на петима кандидати за изпълнението на проекта за АЕЦ "Белене", наред с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската корпорация за хидро- и атомна енергетика (Korea Hydro & Nuclear Power - KHNP), припомня ТАСС.