Британски консорциум начело с Rolls-Royce е започнал преговори с инвеститори, за да привлече 300 млн. лири (423 млн. долара) на първоначален етап за осъществяване на проект за изграждане на 16 малки модулни ядрени реактори през 2050 година, става ясно от съобщение на компанията. Консорциумът смята да представи този проект за разглеждане от регулаторните органи на Обединеното кралство до края на тази година.

Прогнозите са, че след три десетилетия в различните региони на Великобритания, където ще се изградят малки АЕЦ ще бъдат създадени 40 хил. работни места.

Първият от подобните реактори от ново поколение се планира да бъде изграден през 2029 година. Стойността му се оценява на 2,2 млрд. лири (над 2.8 млрд. долара), а след започване на серийното производство сумата на разходите за всеки малък модулен реактор ще спадне до 1,8 млрд. лири.

3е-news.net

От съобщението на компанията става ясно също, че дизайнът е коригиран и подобрен, оптимизирани са конфигурацията, както и критериите за ефективност на цялата малка АЕЦ, което е довело до увеличаване на очакваната мощност без допълнителни разходи от 440 до 470 MW.

Предвижда се 80 % от компонентите за малките модулни ядрени реактори да се произвеждат в заводи във Великобритания, а след това да се доставят до площадките за сглобяване.

Според прогнози на експерти, срокът за експлоатация на малки АЕЦ е около 60 години.