Чешката национална енергйна компания ЧЕЗ (CEZ) подписа споразумение за сътрудничество за производство на малки модулни атомни реактори за АЕЦ заедно с британския производител на двигатели Ролс-Ройс (Rolls-Royce). Това съобщи пред журналисти генералният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш, цитиран от ТАСС.

Бенеш изтъкна, че в перспектива малките модулни реактори могат да се превърнат в алтернатива на действащите АЕЦ, допълва БТА.

ЧЕЗ вече има действащо споразумение за сътрудничество за създаване на малки модулни реактори с американските Джи И Хитачи (GE Hitachi) и НюСкейл (NuScale).

Очаква се след 15-20 години малките модулни реактори да усилят новия блок на АЕЦ Дуковани, в югоизточната част на Чехия. Конкурс за неговото изграждане ще бъде обявен през декември.

Припомняме, че през юни миналата година чешкото правителство реши да се реализира проект за нов блок на АЕЦ Дуковани с мощност 1200 МВт. Изборът на компания изпълнител ще бъде направен до 2024 година. Намерение за участие в конкурса са заявили американската Уестингхаус (Westinghouse), руската Росатом, китайската Чайна дженеръл нюклиър пауър (China General Nuclear Power ), френската Е Де Еф (EDF), южнокорейската Кей Ейч Ен Пи (KHNP) и френско-японското съвместно предприятие Мицубиши Атмеа (Mitsubishi Atmea).

Новият енергоблок ще замени един от четирите действащи в АЕЦ Дуковани, които са произведени през 1985-1987 година. Останалите ще работят до 2045-2047 година. В момента Централата осигурява 20% от потреблението на електроенергия в Чехия.