Нискотарифната ирландска компания Райънеър (Ryanair) е уволнила шестима стюарди заради снимка, на която изглежда, че спят на пода на стая за персонала на летище. Компанията твърди, че снимката е инсценирана, за да се подкрепи "фалшиво твърдение", предаде ДПА.

Шестимата служители, които са били наети на работа в Порту, Португалия, са освободени от работа в понеделник заради грубо нарушение на правилата за поведение, посочва Райънеър в изявление днес.

Авиокомпанията уточни, че групата е подготвила фалшива снимка, за да подкрепи неверни твърдения, широко отразени в медиите, че са били принудени да спят на пода на стаята за персонала на летището в Малага.

Авиопревозвачът отбелязва, че действията им са подкопали репутацията на Райънеър като работодател и са предизвикали непоправимо накърняване на доверието.

След като снимката обиколи социалните медии миналия месец, Райънеър пусна видео от камера за сигурност в стаята, на която се виждат служители в униформи на столове в стаята преди някои от тях да легнат на пода и да позират за снимката.

Португалският синдикат, който представлява служителите, заяви по-рано, че снимката е знак на протест срещу условията, които са били принудени да търпят, след като са били попаднали на буря в Испания.

Персоналът на Райънеър не е получил хотелски стаи и е бил оставен без минималното, полагащо им се по закон подходящо настаняване, при това без адекватен достъп до храна и напитки и достатъчно места за сядане само за една трета от тях, посочва синдикатът.