Ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair) обяви днес, че спира почти всичките си полети от 24 март поради ограниченията за пътуванията в Европа, които вече почти са прекратени заради епидемията от коронавирус.

От друга страна британската нискотарифна компания ИзиДжет (EasyJet) започна предварителна продажба на намалени билети за зимните си полети през 2020-2021 година.

От вторник, 17 март Райънеър ще извършва само малка част от полетите си между Великобритания и Ирландия. Групата е взела това решение, след като е била принудена да отмени много полети и дейността й силно е била нарушена заради карантините в някои страни, съпътствани от забрана за пътувания.

До 24 март програмата за полети на Райънеър ще бъде намалена с над 80 на сто, но авиокомпанията е готова да помогне за завръщането на европейски граждани в родните им страни.

Клиентите на ИзиДжет пък сега могат да си купят еднопосочен билет за 29,99 британски лири (35,87 долара) до всяка дестинация с намаление за периода 25 октомври - 28 февруари 2021 година. Предложението е със срок една седмица и започва от днес.

Авиокомпаниите изпитват финансови затруднения заради срива на предварителните покупки на билети след въведените ограничения за пътувания, които трябва да попречат на разпространението на коронавируса. Доста авиокомпании почти са спрели дейност, а пътниците искат възстановяване на парите си за отменените полети.

Инициативата на ИзиДжет се случва ден след като Великобритания призова гражданите си да избягват през следващите 30 дни пътувания в чужбина, които не са важни. Компанията предупреди в понеделник, че заради коронавируса може повечето й самолети да спрат да изпълняват полети.

Авиокомпанията посочи, че продажбата на намалените билети ще даде още по-голям избор на дати за промяна на полетите, включително за Коледа, на много клиенти, чиито скорошни планове за пътуване са били провалени.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб посъветва британските граждани да се въздържат от несъществени пътувания по света, засега за 30 дни.