"Ер Франс" (Air France KLM Group) обяви във вторник, че очаква да отмени 3600 полета през март в резултат на глобалната епидемия от коронавируса Covid-19, която удари световната икономика и оказва особено силно негативно влияние върху авиокомпаниите.

Отмяната означава, че капацитетът на френската авиокомпания ще бъде намален с цели 25% в Европа и с 13% при полетите на дълги разстояния. Групата отбеляза, че данни за холандската KLM са на "подобно ниво".

През февруари броят на пътниците на цялата френско-холандска групировка е намалял с 0,5% до 7 милиона, като в същото време самолетният трафик е намалял с 0,7% на годишна база. За същия период коефициентът на натоварване за Air France, на KLM и на Transavia е намалял с 2,5 процентни пункта до 84,4% в сравнение с февруари миналата година.

Най-големият спад на броя на пътниците през февруари е регистриран в Азиатско-тихоокеанския регион, където Air France и KLM са превозили 370 000 пътници през февруари, което е с цели 24,5% по-малко в сравнение със същия месец на 2019 година. Коефициентът на натоварване в региона е намалял с 9,6 процентни пункта до 80,9% на годишна база.