Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участваха чрез видеоконференция в тържествена церемония по изливането на "първия бетон" за третия блок на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция, съобщи ТАСС.

АЕЦ "Аккую" в провинция Мерсин на брега на Средиземно море се строи от държавната корпорация "Росатом".

Ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов беше на място, като отбеляза, че от днес тази строителна площадка се е превърнала в най-голямата ядрена строителна площадка в света. "Проектът е наистина уникален. В момента атомната електроцентрала "Аккую" е най-голямото ядрено строителство на планетата. От днес тук се изграждат едновременно три енергийни блока", каза Лихачов по време на церемонията.

Той също така отбеляза, че въпреки строгите ограничения, причинени от карантинните мерки, процесите са нагодени така, че строителството да не спира нито за един ден. По-специално, това беше постигнато чрез подкрепата на турските власти, която, наред с други неща, спомогна за ротацията на служителите, участващи в изграждането на турската атомна централа, коментира Лихачов.

Владимир Путин заяви, че при изграждането на АЕЦ "Аккую" "Росатом" използва най-модерните и надеждни технологии.

"Росатом, като признат лидер в областта на мирната ядрена енергия, прилага най-модерните инженерни решения, рентабилни и надеждни технологии по време на строителството на централата, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за безопасност и най-строгите екологични изисквания", каза Путин.

Путин дава одобрението си за старта на строителството на трети блок на АЕЦ "Аккую" в Турция

Снимка: AP/БТА

Президентът на Руската федерация изрази увереност, че успешното изпълнение на този проект не само ще доведе до двустранно сътрудничество в енергийния сектор на качествено ново ниво, "но като цяло ще продължи да насърчава многостранното руско-турско партньорство, да насърчава укрепването на приятелството и взаимното разбирателство между народите" на двете страни.

Той също така обърна внимание на факта, че руската страна активно ангажира турския бизнес в изграждането на електроцентралата и че изпълнението на значителна част от поръчките за нейното изграждане се извършва в самата Турция. "Това още веднъж потвърждава търговските ползи от проекта за всички негови участници", каза руският лидер.

Снимка: БТА/АП

Путин изрази благодарност към турския президент за инициативата за провеждане на събитието в празнична атмосфера. Той благодари и на всички участници в изграждането на атомната централа.

Путин изрази увереност, че с изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ "Аккую" Турция ще получи сериозен тласък за развитието на ядрената индустрия. В същото време руският държавен глава отбеляза успешното обучение на турските ядрени специалисти в Руската федерация.

Ердоган аплодира старта на строителството на трети блок на АЕЦ "Аккую"

Снимка: AP/БТА

"Мощен тласък ще бъде даден за развитието на принципно нова индустрия в Турция - ядрена енергетика, укрепване на научния и производствен потенциал на страната, създаване на допълнителни работни места", каза Путин.

Путин отбеляза, че "днес общият брой на персонала на обекта надхвърля 8 хиляди души и повечето от тях са турски граждани". "В АЕЦ" Аккую "има център на "Росатом" за обучение на техническия персонал на бъдещата централа, а руските университети обучават ядрени инженери за Турция", заяви президентът на Руската федерация. Според него "в момента над сто турски студенти получават образование в Русия, които в бъдеще ще бъдат назначени на работа в "Аккую".

"Общият брой на завършилите такова образование тази година ще надхвърли 200 души, като по този начин до началото на стартовата работа в атомната електроцентрала ще бъдат обучени достатъчно турски специалисти за турската ядрена индустрия", заяви руският лидер.

"С г-н Ердоган отдаваме голямо значение на този проект и се договорихме с президента на Турция да продължи да предоставя на проекта необходимата помощ и подкрепа", каза Путин.

Руският президент припомни, че "първата атомна електроцентрала в Турция" "Аккую" "трябва да заработи през 2023 г., когато ще бъде отбелязана стогодишнината от основаването на Република Турция - така турското ръководство си е поставило задачата преди да започне проекта". Според президента на Руската федерация изпълнението на проекта "ще донесе значителен принос за укрепване на енергийната сигурност на Република Турция, ще спомогне за стимулиране на по-нататъшния растеж на нейната икономика и ще осигури на турските потребители евтини и екологично чисти електричество."

"Като цяло на площадката "Аккую" се планира изграждането на четири енергийни блока с реактори с обща мощност 4800 MW, които ще могат да произвеждат до 37 милиарда kWh електроенергия годишно", каза ръководителят на руската държава

Той поздрави участниците в проекта за началото на нов етап в изпълнението на руско-турския проект за създаване на първата атомна електроцентрала в Турция.

На свой ред турският президент Тайип Ердоган заяви, че церемонията по старта на строителството на четвъртия енергиен блок на първата турска АЕЦ "Аккую" ще се състои през 2022 година.

"Церемонията по изграждането на четвъртия реактор на атомната електроцентрала" Аккую "ще се състои през следващата година и се надявам, че ние (с руския президент Владимир Путин) ще участваме в нея. Изграждането на атомната централа" Аккую "е един от символите на турско-руското сътрудничество. Изграждането на атомната електроцентрала е стратегическа стъпка към осигуряване на сигурността на енергийните доставки на Турция ", каза Ердоган по време на церемонията.

Според министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез, "Аккую" ще може да задоволи поне 10% от търсенето на електроенергия в страната. Той каза още, че благодарение на атомната електроцентрала "ще бъдат създадени поне 4000 работни места". "АЕЦ "Аккую" ще произвежда електричество с нулеви емисии, което ще бъде важна част от зелената енергия", добави министърът.

Най-общо за проекта

Първата атомна електроцентрала в Турция се изгражда въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г. В специално създадена компания "Аккую Нуклиър" (Akkuyu Nükleer Santrali), която отговаря за изграждането на АЕЦ, повече от 99% от акциите са собственост на "Росатом".

АЕЦ "Аккую" ще се състои от четири енергийни блока с мощност 1200 MW всеки. След приключване на строителството централата ще генерира около 35 милиарда кВтч годишно.

Строителството на първия блок на АЕЦ "Аккую" започна през април 2018 г., на втория - през юни 2020 г. "Росатом" вече е предал документите за получаване на лиценз за изграждането на четвъртия и последен блок на централата на регулаторните органи на Турция. Както беше съобщено по-рано от първия заместник-председател на "Росатом" Кирил Комаров, лиценз за изграждането на четвъртия блок на АЕЦ "Аккую" може да бъде получен до есента на 2021 година.

Първият блок на АЕЦ "Аккую" се планира да бъде въведен в експлоатация за 100-годишнината на Турската република през 2023 година. Посещавайки Анкара през 2018 г., Путин отбеляза, че ще се опита да вземе участие в церемонията по въвеждане в експлоатация на първия енергиен блок на АЕЦ "Аккую".