Решението на германския регулатор да спре процедурата по лицензиране на газопровода "Северен поток-2" може да отложи въвеждането му в експлоатация до март догодина, твърдят правителствени източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Базираният в Швейцария консорциум Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) трябва да създаде дъщерно дружество по германското законодателство, за да покаже, че има достатъчно финансиране и независимост от руската компания майка Газпром (Gazprom), преди да се възобнови четиримесечният период на сертифициране.

Така се стигна до замразяване на проекта - спиране на сертифицирането на Nord Stream 2 като независим оператор на газопровода.


 Кои са акционерите в компанията оператор

Nord Stream е съвместен проект, включващ пет големи компании: Gazprom international projects LLC (дъщерно дружество PJSC Gazprom), Wintershall Dea AG, PEG Infrastruktur AG (дъщерна компания на E.ON), N.V. Nederlandse Gasunie и ENGIE.

На страницата си операторът отбелязва: Такъв мощен консорциум гарантира най-добрите технологии, сигурност и корпоративно управление.

В капиталовата структура Gazprom държи 51% от акциите,  Wintershall Dea - 15.5%, PEG Infrastruktur AG - 15.5%, нидерландската Gasunie - 9% и френската ENGIE - 9%.


Тези 4 месеца трябваше да изтекат през януари и след това препоръката на германския регулатор да бъде изпратена за оценка в Европейската комисия.

Очаквам стартът на "Северен поток-2" да бъде отложен до март 2022 година, каза днес източник от германското правителство.

Той се позова на необходимостта Газпром да създаде дружество с ограничена отговорност съгласно германското законодателство. По думите на източника Газпром е заявил, че ще го направи.

Газпром ще действа по правилата

Още във вторник, 16 ноември, от пресслужбата на Норд стрийм 2 съобщиха пред ТАСС, че предприемат тази стъпка, за да гарантират спазването на приложимите правила и разпоредби.

Днес Кремъл заяви, че сертифицирането е "сложен процес" и че не вижда политика зад решението на германския енергиен регулатор да спре процеса на одобрение на газопровода.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, консорциумът разглежда исканията на германския регулатор своевременно и Русия трябва да бъде търпелива.

Според източниците на Ройтерс, Германия е настоявала Газпром да спазва както германските закони, така и законите на ЕС, и е предупредила да се избягват незаконни продажби на газ.

Пазарни източници пък са загрижени за доставките на Газпром за експортните пазари на фона на ниските запаси в началото на зимата.

"Северен поток-2" - проект, ръководен от Газпром, който държи монопола върху тръбопроводния износ на руски газ - ще пренася синьо гориво от Русия до Германия по тръба под Балтийско море, заобикаляйки Украйна, тъй като Москва и Киев водят дългогодишен териториален спор.

Газопроводът е готов за пускане

На 26 октомври германското министерство на икономиката заяви, че издаването на разрешение на "Северен поток-2" да подава руски газ за Германия няма да застраши доставките за най-голямата европейска икономика и за Европейския съюз. Газопроводът е готов да започне операции, но все още се нуждае от сертифициране от германската Федерална мрежова агенция, което, както се оказа ще отложи започване на преноса. 

Ден по-късно, на 27 октомври, се разбра, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил на шефа на Газпром Алексей Милер компанията да започне да изпомпва природен газ към европейските газови хранилища, веднага щом Русия приключи с попълването на собствените си запаси. Дни по-късно Милер съобщи, че Газпром ще е готов до 8 ноември.

Призивът на Фон дер Лайен

На 20 октомври председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призова 27-те страни членки на ЕС да се откажат от природния газ и то не само за да ускорят прехода към чиста енергия, но и за да може съюзът да стане по-независим играч в света. Според нея е много важно от стратегическа гледна точка да се разчита в по-малка степен на вноса.

Макар и страна партньор като Норвегия да увеличи износа за ЕС, за да отговори на нарасналото търсене, един голям доставчик не го направи, отбеляза Фон дер Лайен, имайки предвид Русия.

Въпреки че Газпром изпълни дългосрочните си договорни отношения с нас, той не отговори на нарасналото търсене, както го стори предишни години. Така че в момента Европа разчита прекалено много на газа, коментира председателят на ЕК.

Доставките по "Северен поток"

Над 430 милиарда кубични метра газ са доставени в Европа по газопровода "Северен поток" от пускането му през 2011 година, съобщи операторът Nord Stream AG.

Nord Stream изпълнява в пълен обем всички заявки за пренос, се казва в съобщението. Компанията си поставя за цел да продължи подкрепата за енергийната сигурност в Европа за десетки години, посочва операторът, цитиран от ТАСС.

Газопроводът за износ на руски газ за Европа "Северен поток" е със съвкупна мощност от 55 милиарда куб. метра и преминава по дъното на Балтийско море от Виборг в Русия до Грайфсвалд в Германия.