Издаване на разрешение на спорния газопровод "Северен поток-2" да подава руски газ за Германия няма да застраши доставките за най-голямата европейска икономика и за Европейския съюз, заяви днес германското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Газопроводът е готов да започне операции, но все още се нуждае от сертифициране от германската Федерална мрежова агенция, а анализът на министерството за доставките е ключово условие, за да може регулаторът да продължи този процес.

В анализа си Федералното министерство на икономиката заключава, че даването на сертификация не застрашава сигурността на газовите доставки за Германия и Европейския съюз, се казва в комюнике на ведомството.

В съобщението е посочено, че министерството е представило анализа си на регулатора след обсъждане със съседни страни от ЕС. Дадена е била възможност да бъдат консултирани Италия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия и Литва, отбелязва икономическото министерство.

Германският регулатор трябва до януари да сертифицира газопровода, но може да вземе решение и по-рано. Щом издаде препоръките си, те отиват в Европейската комисия, която има още два месеца, за да отговори.