Германският енергиен регулатор спря днес сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "Северен поток-2", съобщи БНР.

Сертифицирането е спряно, тъй като операторът на новия газопровод не е прехвърлил активите си в германски дружества, както изисква законът.

"Процедурата по сертифициране ще остане спряна, докато основните активи и човешки ресурси не бъдат прехвърлени на дъщерното дружество и регулаторът провери дали документацията е пълна. Когато тези изисквания бъдат изпълнени, германският регулатор ще може да възобнови проверката си в оставащия четиримесечен срок, предвиден в закона, да изготви проекторешение и да го предаде на Европейската комисия за становище, както е предвидено в законодателството на ЕС за вътрешния пазар", добави регулаторът.

Оттам заявиха също така, че германското министерство на енергетиката и Европейската комисия "са били предварително информирани" за спирането.

Цените на газта веднага скочиха

Цените на природния газ в Европа се повишиха с 10 %, след като германският енергиен регулатор спря днес сертифицирането на компанията Nord Stream 2 като независим оператор на газопровода "Северен поток- 2".

Базираният в Швейцария консорциум "Северен поток 2" отказа да коментира възможното забавяне на износа на газ след решението на германския регулатор, предаде Ройтерс. Оттам само посочиха, че сертифицирането на газопровода е спряно поради учредяването на дъщерно дружество на "Северен поток 2".

"Нашата компания предприема тази стъпка, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби. Не сме в състояние да коментираме подробностите на процедурата, нейната възможна продължителност и въздействие върху момента на започване на операциите по транспортиране на газ по газопровода", посочват от компанията в имейл до агенция Ройтерс.

Спирането на процедурата по сертификация ще бъде в сила, докато всички операции не бъдат прехвърлени към новото дъщерно дружество и след нов преглед на документацията от германския енергиен регулатор.

Германският енергиен регулатор има 4 месеца, до 8 януари, да даде зелена светлина на газопровода "Северен поток 2", но след това и Европейската комисия трябва да се произнесе.

Замразяването на сертификацията ще забави значително потичането на газ по тръбата, и "Северен поток 2" няма да играе рола тази зима, пишат медиите в Германия.