Евтините соларни панели, които са важен момент за продажбите, който превърна слънчевата енергия в най-бързо растящия източник на енергия в света с бързо намаляващи разходи, сега удря на камък. Цените на соларните модули са се повишили с 18% от началото на годината след спада с 90% през предходното десетилетие.

Обръщането на тренда, подхранван от четирикратното увеличаване на разходите за ключовия суровинен полисилиций, заплашва да забави проектите и да намали усвояването на слънчевата енергия, точно когато няколко правителства най-накрая хвърлят тежестта си в тази ВЕИ идея с опит да забавят изменението на климата, сочат данните на Bloomberg.

"Прекъсването на тренда при слънчевата енергия не е било толкова лошо от повече от десетилетие", каза Джени Чейс, водещ ВЕИ анализатор в изследователската група за чиста енергия на Bloomberg NEF.

"Разработчиците и правителствата ще трябва да спрат да очакват слънчевата енергия да стане много по-евтина и то бързо", добавя тя. BNEF леко понижи прогнозата си за изграждане на слънчева енергия тази година в доклад от миналата седмица, като една от причините затова бяха именно нарастващите цени на материалите, включително полисилиция. По-високите цени оказват влияние върху търсенето и може да забавят някои мащабни проекти, заяви производителят на панели Canadian Solar Inc.

3е-news.net

В Индия могат да бъдат засегнати около 10 гигавата проекти, което се равнява на повече от една четвърт от настоящия капацитет на страната, съобщават местните разработчици. Мащабните промишлени проекти в САЩ също могат да бъдат отложени, твърдят анализатори от Cowen& Co.

Повишаването на цените може да принуди държавните енергийни гиганти в Китай да оставят свои проекти за следващата година, според анализатори на индустриалния портал Solarzoom. Закъсненията може да са достатъчно големи, за да направят 2021 г. първата година на отрицателен растеж на глобалните слънчеви инсталации за последните 17 години, смятат анализаторите.

Глобалните проекти, които не са подписали ценови споразумения с ютилити компаниите за покупка на електроенергията, може да се забавят, освен ако клиентът не е готов да плати по-висока ставка за електроенергията, обяснява Шаодзинг Сън, анализатор в Wood Mackenzie Ltd.

За слънчевата индустрия времето не може да бъде по-лошо. Възобновяемата енергия най-накрая има своята подкрепа в Белия дом, а в Европа и Азия бяха обявени амбициозни климатични цели.

В центъра на кризата е полисилиция, ултрафинирана форма на силиций, един от най-разпространените материали на Земята, който често се среща в плажния пясък. Слънчевата индустрия успя в стремежа си да отговори на очаквания скок в търсенето на соларни модули, но производителите на полисилиций не успяха да се справят с предизвикателството.

Цените на пречистения металоид достигнаха 25,88 долара за килограм, спрямо 6,19 долара преди по-малко от година, сочат данните на PVInsights. Очаква се цените на полисилиция да останат високи до края на 2022 г., според анализатори на Roth Capital Partners.

И проблемът не се ограничава до полисилиция. Слънчевата индустрия е изправена пред "всеобхватни предизвикателства по веригата на доставки", заяви наскоро и производителят на панели Maxeon Solar Technologies Ltd.

Слънчевите панели са направени от пясък, който се нагрява и пречиства до блокове от ултрапроводимполисилиций, които се нарязват на тънки като бръснач пластини, свързват се в клетки и след това се сглобяват в панелите, които монтират на покриви или покриват обширни полета.

Цените на стоманата, алуминия и медта също се повишават, както и таксите за транспорт. Доставчикът на слънчеви микроинверториEnphase Energy Inc. заяви, че очаква обемите му на доставка да бъдат ограничени от наличността на полупроводникови компоненти.

В другата част на веригата - към потребителите, ситуацията е много болезнена, обясни и вицепрезидентът на Canadian Solar по време на пресконференция в Китай Шонг Хайбо.

"Понастоящем никоя от компаниите надолу по веригата не печели и всички те намаляват производството си", уточни той.