Правителството на Северна Македония възложи на държавната ютилити компания "Електрани на Северна Македония" (ESM) да подготви всички необходими документи за инсталирането на фотоволтаична централа с мощност от 300 MW до 350 MW. Това ще бъде най-голямото соларно съоръжение в страната и едно от най-големите в Европа, съобщават местните медии на западната ни съседка.

Соларният парк ще бъде построен върху земя, която по-рано бе планирана за изграждането на товарно летище близо до град Щип. В момента най-големите соларни електроцентрали в Европа се намират в Испания - "Нунес де Балбоа" (500 MW) и "Мула" (494 MW), а третата по големина слънчева електроцентрала е "Сестас" във Франция с мощност от 300 MW. През януари Iberdrola и Danone заявиха, че ще направят фотоволтаична централа с инсталирана мощност от 590 MW в Испания, припомня Balkan Green Energy News.

Задачата на ESM е да проведе предпроектно проучване за реализация на проекта, както и да начертае необходимия технически, финансов и икономически анализ, заявяват от правителството в Скопие. Компанията има правомощия и да наеме консултант за изготвяне на тръжна документация и съдействие при строежа на фотоволтаичната централа с договор "до ключ".

Изграждането на слънчеви централи в момента се развива бурно в Република Северна Македония. Миналия месец правителството избра турската Fortim Energy Electric и българската "Соларпро Холдинг" за построяването на две фотоволтаични централи с мощност 50 MW всяка. В ход са проекти на частна и държавна земя с общ капацитет 56 MW, почти е завършено строителството на 10-мегаватова соларна централа на мястото на въглищната мина в Осломей.

Националната цел за западната ни съседка е до края на 2021 г. да има 200 MW слънчеви мощности и 400 MW за 2024 г.

3e-news.net