Полша е предприела правни действия пред Съда на Европейския съюз, състоящи се в искане за отмяна на климатични политики на ЕС, става ясно от публикувани вчера документи, на които се позовава агенция Ройтерс.

Според полското правителство въпросните политики на ЕС ще задълбочат социалното неравенство.

Правните действия, предприети от Варшава през миналия месец, са насочени срещу европейското законодателство, по силата на което от 2035 г. се забранява продажбата в ЕС на нови автомобили, емитиращи въглероден диоксид.

"Оспорената уредба налага на европейските граждани непосилно бреме, свързано с прехода към мобилност на нулевите емисии. Особено засегнати ще бъдат хората с по-ниски доходи, както и компаниите от европейския автомобилен сектор", се казва в документ, изготвен от полското правителство и публикуван от Европейската комисия.

Полша е оспорила също така политика на ЕС, съгласно която се въвеждат изисквания за намаляване на националните емисии. Според Варшава тази политика "застрашава енергийната сигурност на Полша".

Оспорена е и трета законодателна мярка, съгласно която се планира реформа на въглеродния пазар в ЕС. Варшава съзира в тази политика опасност за заетостта във въгледобивния сектор и риск от задълбочаване на социалното неравенство.

Полското правителство иска и трите политики да бъдат отменени. Всяка от тези мерки е приета с необходимото мнозинство от страни, членуващи в ЕС, но според Варшава мерките е трябвало да бъдат приети с единодушие, като се вземе предвид въздействието им върху енергийните сектори на европейските страни.

Около 70% от електричеството в Полша се произвежда в топлоелектрически централи, които използват въглища, отбелязва БТА.

Засега Европейската комисия не е откликнала на молбата за коментар по темата пред Ройтерс.